Väntetiderna på transplantation varierar stort i landet. Det beror på att de fyra transplantationsenheterna i Stockholm, Göteborg, Lund/Malmö och Uppsala har egna väntelistor. Landstinget Sörmland tillhör Uppsala och är därmed på vinstsidan av systemet.
– I vår undersökning så hade Uppsala under 2013 en medianväntetid som var 13 månader kortare än Göteborg på en njure i blodgrupp noll, som har den längsta väntetiden, berättar Håkan Hedman, ordförande för Njurförbundet.
Det som avgör hur lång väntetiden blir är hur många organ som tillvaratas i varje region. Göteborgs upptagningsområde har regioner som är dåliga på organdonation, land annat sydöstra regionen med Linköpings universitetssjukhus och hela Norrlandsregionen.
– Det handlar inte om att Sahlgrenska är sämre på att transplantera. Problemet är inte heller allmänhetens vilja att donera utan ligger i sjukhusens förmåga att tillvarata organ. Det kräver en organisation men den krymper samtidigt med sjukhusens resurser, säger Håkan Hedman.
Njurförbundets syfte med undersökningen var att lyfta fram skillnaderna och utifrån patientperspektivet lyfta fram rättviseaspekten. En nationell donationsutredning pågår, vars slutbetänkande ska vara klart i mitten på oktober 2015.
– Den stora frågan är om det kanske ur patientperspektivet är mer rättvist att ha en nationell väntelista. Nu försöker man vara rättvis mot patienterna inom sin region, men kanske är det mer rättvist att fördela organen till klinikerna över landet, säger Håkan Hedman.