Studenten är en dag som många ser fram emot under hela sin skolgång – en sommardag väl värd att fira efter att eleverna gått igenom en lång utbildning och nu antingen ska flytta hemifrån, börja jobba eller plugga vidare.
Skolverkets senaste statistik från i höstas visar att 3 070 personer läser tredje året på gymnasiet i Sörmland.
Majoriteten av dem, drygt 1 400 studenter, går i Eskilstuna följt av Nyköping, Katrineholm, Strängnäs och Flen. Flera kommuner saknar gymnasieskolor, däribland Vingåker, Trosa, Oxelösund och Gnesta.
Hur ser då utsikterna för jobb ut efter att studentfesten lagt sig?
– Generellt kan man säga att arbetsmarknaden är väldigt god. Har du en gymnasieutbildning har du goda förutsättningar att få ett jobb. Därför kan man skicka med ett stort grattis till de studenter som blivit godkända, säger Christian Lagerqvist som är Arbetsförmedlingens marknadsområdeschef i Sörmland.
Hans tips till eleverna är att noga tänka över vad de vill syssla med – och lägga upp en personlig strategi.
– Vi är inne i en period när det finns stora möjligheter att välja och vraka bland jobb i så gott som alla branscher. Åtta av tio företag i regionen Östergötland och Sörmland upplever en kompetensbrist just nu. Det är en historiskt hög siffra, säger Christian Lagerqvist och fortsätter:
– Tänk över din muntliga presentation för en intervju, vem du är och vad du kan bidra med. Lägg mer energi på det än att göra ett snyggt CV.
Bakgrunden är en fortsatt stark högkonjunktur.
– Den ser inte ut att vika än på ett tag heller, speciellt i vår region. Sörmland och Östergötland är faktiskt de områden i hela Sverige där arbetsgivare är mest optimistiska för framtiden, säger Christian Lagerqvist.
Det totala antalet inskrivna arbetslösa sörmlänningar i åldrarna 18-24 år uppgick i slutet av april till 1 500 personer, alltså 10,4 procent av ungdomarna, enligt siffror från Arbetsförmedlingen. Det var den lägsta noteringen på länge.
Trosa och Gnesta hade länets lägsta ungdomsarbetslöshet. Den högsta fanns i Flen och Vingåker.
Intresset för studenter att söka sig vidare och läsa på högskola håller sig på en fortsatt stabil nivå.
Mälardalens högskola har i sin senaste omgång haft 5 980 ansökningar till sina program i Eskilstuna. Exakt hur många av dem som kommer från Sörmland förtäljer inte siffrorna, men det går att se vilka program som flest söker till.
– Populärast är socionom följt av sjuksköterske- och ekonomprogrammet. En ökning som sticker ut i årets ansökningsstatistik bland förhandssökande är till programmet Textdesign, säger Anna Ulriksson Biderman, kommunikatör på MDH.
Något som berör de studenter som börjar plugga i Eskilstuna i höst är att de redan under sitt första läsår kommer få flytta in i högskolans nya campus där all utbildning och forskning finns samlad under samma tak.
– Vi rekommenderar alla att fundera på högre studier. Det är en väldigt speciell tid i livet. Men det gäller också att ta tiden och landa lite efter studenten, att lära känna sig själv och fundera på vad man verkligen vill göra. Vi ser att de som lyckas bäst på högskolan är de som har roligast på vägen och har motivationen till att läsa. Det är det allra viktigaste, säger Anna Ulriksson Biderman.