"Sätt in 50 000 kronor på mitt personkonto, eller också spränger jag huset i luften". Socialstyrelsen, tingsrätter, bland annat i Solna och i Nyköping, medier, Domstolsverket och JO hör till dem som antingen direkt eller på omvägar fått hot riktade mot sig, som misstänks ha skickats av en patient på regionsjukhuset Karsudden. Vissa hot är mycket specifika, andra vagare.
Tidningen har tidigare skrivit om den stora mängd mejl som patienten misstänks skicka. Enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård får post som skickas till myndigheter inte hållas kvar eller granskas, däremot har Karsuddens personal möjlighet att stoppa mejl och brev till privatpersoner och företag.
För Katrineholmspolisens del tar arbetet med hoten mycket resurser i anspråk. En slumpvis utvald dag - den 24 maj i år - kom nio polisanmälningar in.
– Varje gång det kommer ett brev är det ett nytt brott. Vi skriver anmälan, tar hotbrevet i beslag, scannar, arkiverar det. Vi ska hålla förhör med en del av de målsägande. Vi har en utredare som jobbar heltid med det här och en som jobbar halvtid med registrering och arkivering, säger Klas Pettersson, förundersökningsledare vid polisen i Katrineholm.
Pettersson uppskattar att omkring 170 hotbrev kommit in till Katrineholmspolisen under våren. Brottsrubriceringarna är bland annat olaga hot, hot mot tjänsteman, försök till utpressning och övergrepp i rättssak.
Åklagare OIa Björstrand utreder hoten och säger att hans ambition är att fatta beslut om åtal ska väckas eller inte före midsommar.
– Utredningen går in i slutskedet. Det är planerat att hålla förhör med den misstänkte och hans advokat och sen ska jag ta ställning till om, och i så fall vad, det ska väckas åtal om.
Patienten tvångsvårdas utan friförmåner som permissioner på Karsudden och har inte, efter vad åklagaren vet, verkställt något av hoten. Men det är ändå viktigt att utreda, säger Björstrand.
– Det är fråga om misstankar om allvarliga brott. Det har stort intresse för målsägare och för samhället att det utreds och den misstänkte måste få chans att bemöta det som andra påstår att han gjort. Påföljd, straff, är en senare fråga, säger han.