Storslakteri till Sörmland – möjligt men svårt

Under den stora matdag som nyligen arrangerades på Nynäs lyftes frågan om att bygga ett storslakteri i Sörmland. Flera av regionens matproducenter välkomnar förslaget, om än försiktigt – och av vitt skilda anledningar.

Sörmland2016-04-22 08:00

Det var i början av april som flera av Sörmlands matproducenter, tillsammans med kommunrepresentanter, handlare och entreprenörer, bjöds in till Nynäs för att diskutera hur regionen ska kunna öka sin närproducerade matproduktion.

En huvudfråga var avsaknaden av ett större slakteri i Sörmland – något som i dag innebär att flera lokala matproducenter transporterar sina djur till slakterier i Närke och Linköping.

Tankarna på ett större slakteri har välkomnats av flera av Sörmlands matproducenter. Men frågan är komplicerad, eftersom matproducenternas behov ser annorlunda ut beroende på djurslag, produktionsvolym och geografiskt läge.

Erika Olsson, som driver en småskalig verksamhet på Onsberga gård i Tystberga, och Kjell Johansson, som driver en desto större verksamhet på Sjukälla gård i Jönåker, är båda överens om att ett storslakteri behövs i Sörmland om regionen ska kunna öka sitt närproducerade kött. Skillnaderna mellan deras respektive verksamheter gör dock att slakterifrågan angrips från olika perspektiv.

– Ur min aspekt handlar det inte bara om volym till konsument utan också om att hitta lösningar som utgår ifrån djurens behov. På Onsberga använder vi olika slakterier för olika djurslag och försöker samordna transporter med andra producenter, säger Erika Olsson.

Hon förklarar att logistiken blir viktig för henne som småskalig producent. Den årliga produktionen består i regel av 25 nötkreatur, 100 grisar, 100-120 lamm och cirka 20 killingar.

Utöver ett eventuellt storslakteri i Sörmland så finns det redan ett antal mindre slakterier i regionen, bland annat Rinkeby i Jönåker, som drivs av Magnus Johansson – något som Erika Olsson ställer sig positiv till.

– De har en jättefin kompetens. Min dröm är ett litet Rinkeby på varje liten ort, men pratar vi volymer så krävs ett större slakteri. Vi behöver både det stora och det lilla i Sörmland, säger hon.

För Kjell Johansson spelar volymen stor roll. Produktionen uppgår till cirka 1600 storboskap om året, där prisläget får en stor inverkan på det slakteri han väljer.

– Vi slaktar i Linköping och det funkar bra för oss. Ett nytt slakteri här skulle för vår del behöva ligga i mitten av Sörmland, men frågan är om det skulle bli lönsamt. Det är prisfrågan som väger in mest för oss, inte logistikfrågan, säger han.

Frågan kompliceras ytterligare eftersom det på andra plan inte är ett nytt slakteri som primärt efterfrågas. Flera vill också se en lagändring om att få skjuta djuret direkt i hagen – något som i dag är olagligt. Erika Ohlson är en av dem som efterfrågar en lagändring, särskilt på grund av sin grisproduktion.

– Dem blir stressade oavsett hur långt de transporteras, det är själva lastningen som är jobbig för djuret. Kan vi inte få ordning på slakterifrågan för gris så kommer vi lägga ner den biten av verksamheten, säger hon.

Utöver detta tillkommer också frågan – finns det någon som vill ta tag i projektet att faktiskt bygga ett slakteri? Kjell Johansson är tveksam till om någon vill. Enligt honom var det ingen som anmälde intresse för det under matdagen på Nynäs.

– Det är väldigt positivt att frågan lyfts, men det är mycket prat också. Det är mycket regler som försvårar det hela. Livsmedelstillsynen är ett exempel, som kostar pengar och innebär väldigt mycket pappersarbete, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om