Transporterna pekas ut som en av de sju särskilt viktiga insatsområden i länsstyrelsens nya regionala klimat- och energistrategi. Den är den tredje i sitt slag sedan 2008, framtagen på regeringens uppdrag.
Kraftfulla styrmedel krävs främst internationellt och nationellt för att en hotande klimatkatastrof ska kunna motas i grind. Men mycket finns att göra även regionalt och lokalt.
I strategin understryker länsstyrelsen att alla – offentliga verksamheter, näringslivet och enskilda medborgare – spelar en viktig roll för att målet på noll nettoutsläpp av växthusgaser 2045 ska kunna nås.
Utslaget på varje enskild sörmlänning, släpper vi var och en årligen ut cirka nio ton växthusgaser.
En fjärdedel kommer från transportsektorn. Personbilstrafiken, som bland annat hänger samman med den utbredda arbetspendlingen, står för ungefär hälften. I den andra hälften återfinns den tunga trafiken.
– Transportsektorn är en av de största utmaningarna. Omställningen går för långsamt för att vi ska nå regeringens mål, säger Emelie Österqvist vid länsstyrelsens natur- och miljöenhet.
Strategin ger en bild av länets förutsättningar, pekar ut riktningen för klimatarbetet och visar vad som krävs för att nå uppsatta mål.
Sörmland behöver till exempel bli mer transportsnålt. Användningen av alternativa färdmedel behöver öka. Strategin poängterar även ett stort behov av flera olika förnybara drivmedel, eftersom inget enskilt kan täcka hela fordonsflottans behov.
– Förändring är svårt. För exempelvis ett åkeriföretag måste verksamheten fungera och i det sammanhanget kan det finnas en rädsla för att byta till något nytt. Något som nu börjar komma, både bland företag och kommuner, är att göra drivmedelsstrategier för hela fordonsflottan. Den behöver kanske drivas med olika flera olika typer av bränslen. I Östergötland ska en sådan strategi tas fram för hela länet, vilket ska bli intressant att följa, tycker Österqvist.