Studieförbundet har verksamhet på flera håll i Sörmland, exempelvis i Eskilstuna. I Nyköping har Ibn Rushd tidigare haft samarbeten med Somaliska föreningen och Dawa islamiska center.
Efter att statliga Folkbildningsrådet nyligen granskat Ibn Rushds verksamhet tvingas de nu betala tillbaka delar av de statsbidrag som de har fått.
Granskningen har visat att ett antal religiösa böcker med "problematiska inslag" har funnits som underlag till folkbildningsverksamhet med barn.
I böckerna beskrivs vid vilken ålder det är acceptabelt att aga barn, att homosexualitet anses vara en synd, att otrohet ska straffas genom stympning och dödsstraff, samt antisemitiska konspirationsteorier. I ett avsnitt behandlas barnäktenskap.
– Det vi kritiserar handlar bland annat om en serie publikationer om barnuppfostran, med problematiskt innehåll. När vi granskat studieförbundet har de inte kunnat förklara på ett bra sätt hur det har använts, säger Rebecka Svensén, kommunikationsansvarig på Folkbildningsrådet.
Ibn Rushd ska nu inkomma med en åtgärdsplan för att visa hur de säkerställer att liknande saker inte kan hända igen.
Efter att granskningen offentliggjordes valde Region Skåne och Gävleborg liksom flera kommuner att agera genom att stoppa alla bidrag till förbundet.
"Helsingborgarna ska inte vara med och finansiera extremism som det här", sa stadens kulturnämndsordförande Alexander Kolind, Kristdemokraterna till SVT Nyheter.
Även från regeringen har det kommit upprörda toner. Utbildningsministern kallade i veckan upp Ibn Rushd till utbildningsdepartementet, och konstaterade att "de har mycket att förklara".
Men enligt Ibn Rushd själva handlar allt om ett missförstånd.
– De problematiska delarna i skrifterna har aldrig använts i verksamheten. Vi har genomfört en egen granskning, och har efter samtal med cirkelledarna känt oss trygga med att de inte har förekommit, säger Anna Waara, förbundschef på Ibn Rushd.
Hon håller med om att förbundet brustit, men att det handlar om brister i dokumentation som gör att de inte kunnat visa hur materialet använts för att problematisera ämnena som tas upp i de religiösa böckerna, inte förespråka dem. Att förbundet skulle ha undervisat barn i barnaga eller barnäktenskap säger hon inte alls stämmer.
Hur allvarligt är det att ni kopplas ihop med de här sakerna, som ni menar inte har hänt?
– Det är väldigt utmanande för oss att det nu skapas en bild av vår verksamhet som inte är sann. Den mediala bilden kan jag inte tolka på annat sätt än att det är en produkt av en antimuslimsk samtid, där signalord som barnäktenskap, barnaga och muslimer triggar igång en sanning som inte finns.
Anna Waara säger att det är särskilt tråkigt eftersom hon menar att Ibn Rushd spelar en viktig roll i Sverige.
Samtidigt som kritiken mot Ibn Rushd runt om i landet växer, ändras inget i Sörmland. Förra veckan beviljade regionen nya bidrag för 2024 till Ibn Rushd och flera andra studieförbund.
Jan Raimond Heiniö, Moderaterna, är ordförande i regionnämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet som ger bidrag till folkbildning i Sörmland. Han tycker att uppgifterna som framkommit i granskningen är "oacceptabla". Ändå har nämnden inga planer på att agera mot Ibn Rushd i dagsläget.
– Folkbildningsrådet har inte sagt att förbundet diskvalificerar sig från att ta emot bidrag. Då har min och majoriteten i nämndens bedömning varit att de fortsatt kan få bidrag från oss.
Finns det inte en möjlighet att, som era partikollegor i Region Skåne gjort, agera på egen hand om ni anser att det är allvarligt?
– Det är deras frihet att göra på det sättet, naturligtvis. Jag kan konstatera att man gör olika bedömningar på olika håll.
Så ni kommer inte att agera?
– Inte om inte något nytt inte inkommer, eller att vi får en annan signal från Folkbildningsrådet.
Även nämndens vice ordförande Åsa Kratz, Socialdemokraterna, är trygg med att regionen lutar sig på Folkbildningsrådets bedömning. Hon har inte koll på den aktuella granskningen, men förutsätter att gällande regelverk kan hantera den här typen av avvikelser.
– Om det nu är så att Ibn Rushd gjort något som strider mot våra grundläggande värderingar så ska det naturligtvis uppmärksammas och hanteras enligt Folkbildningsrådets regelverk, för det är de som granskar det här.