Stulna cykeln dök upp på köp- och säljsida

Några dagar efter att dotterns cykel stulits, dök den upp på en köp- och säljsida på nätet. Polisen misstänker, att de flesta cyklar som stjäls säljs vidare lokalt via nätet.

Foto: Magnus Andersson/TT

Sörmland2019-09-23 04:30

Johans dotter skulle cykla hem från sitt sommarjobb, när hennes cykel, av vanlig modell, var borta. Några dagar senare fick dotterns kompis av en slump syn på just hennes cykel i försäljningsappen Shpock.

– Först tänkte vi att det är många cyklar som ser likadana ut, men det fanns en del kännetecken på dotterns cykel. Det fanns en buckla i cykelkorgen och sadeln var utbytt, och cykeln i annonsen såg ut precis så, berättar Johan.

Dotterns kompisar låtsades vilja köpa cykeln och stämde träff med säljaren. Vid mötet visade de kvitto, där ramnumret på cykeln stod.

– Killen sa att han köpt cykeln i cykelaffären utan kvitto. Sedan sa han att han sålde den åt en kompis. Men till slut gav han upp och gav tillbaka cykeln.

Enligt polisen säljs de flesta stulna cyklar vidare via olika lokala köp- och säljsidor på nätet.

– Billigare cyklar är inte värda att föra ut ur landet, vi tror att de omsätts lokalt, säger Johnny Onbiner, kommunpolis i Katrineholm, Flen och Vingåker.

Ser man sin egen stulna cykel någonstans ska man ringa polisen på en gång.

– Har vi möjlighet kommer vi genast och tar cykeln i beslag. Sedan reder vi ut vem som äger den, säger Johnny Onbiner.

Har cykeln precis stulits, kanske samma dag, kan det gå snabbt innan den lämnas tillbaka till den rättmätige ägaren.

I vecka 38 fanns det på köp- och säljsajten Blocket 206 cyklar till salu i Sörmland. Daniel Mars är kundsäkerhetschef på Blocket och han berättar om de metoder köp- och säljsidan har, för att hindra att stöldgods säljs vidare.

– Det finns vissa svårigheter att få ut en annons hos oss och samtidigt vara anonym. Man måste betala annonsen med telefonen, kreditkort eller swish. Alla de metoderna är spårbara för polisen.

Blocket gör också egna kontroller innan annonser publiceras. Helt nya konton granskas extra, och varor som säljs "för billigt" granskas.

– Vi kan begära in kvitton, och det händer att försäljaren försvinner när vi ber om kvitto. Men kvitto är lite problematiskt, är cykeln ett par år gammal och den inte var jättedyr har man kanske inte kvittot kvar. Då vill vi att försäljaren ska verifiera sig själv med bank-id i stället, säger Daniel Mars.

Han tror att kravet på att kunna identifiera sig skrämmer bort en del oärliga annonsörer.

– Sedan finns det väl alltid de som struntar i vilket, säger han.

Tusentals cyklar stjäls varje år i Sörmland. Fram till den 17 september rör det sig om 1 280 cyklar som stulits i länet. Hittills i år – fram till den 17 september, har 627 cyklar anmälts stulna i Eskilstuna, 318 i Nyköping, 149 i Katrineholm, 66 i Strängnäs, 37 i Oxelösund, 36 i Trosa, 22 i Gnesta, 14 i Vingåker och elva i Flen.

I de större städerna är cykling vanligare än i mindre samhällen, som Vingåker och Flen. Men polisen utgår också från att det finns ett mörkertal.

– Jag gissar att de som anser att cykeln inte är värd något särskilt inte anmäler om den är borta, säger Johnny Onbiner, kommunpolis i Katrineholm, Flen och Vingåker.

I Eskilstuna har cykelstölderna gått upp med 50 procent jämfört med fjolåret, från 419 i fjol till 627 i år. I anmälningarna gör man ännu inte skillnad på vanliga cyklar och elcyklar, men bland de stulna cyklarna finns numera också många elcyklar.

– 2018 fanns inte elcyklar i samma utsträckning som 2019. Elcyklarnas genomslag har helt klart inneburit en ökning av cykelstölderna. Det har gått upp avsevärt, en 50-procentig ökning på ett år, säger Thomas Bergqvist, kommunpolis i Eskilstuna.

I juni, exempelvis, stals en elcykel per dag i Eskilstuna, både privatägda och sådana som exempelvis kommunen köpt in åt sina anställda.

– Elcyklarna kostar mycket och man kan omsätta dem i pengar. Är man anställd och har en cykel som arbetsgivaren köpt in kanske inte alltid arbetsgivaren köpt bra godkända lås, säger Thomas Bergqvist.

Han tipsar om att ta bilder på sin cykel, vare sig den är privat eller jobbets, och att använda bra lås.

– Dyra lås fungerar, billiga försvårar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om