– Barnfetma och övervikt är ett mångfacetterat bekymmer som kräver breda strategier och samverkan från hela samhället för att motverka, säger Karin Risting, skolöverläkare i Nyköping.
Barnkliniken Sörmland, som ni kunde läsa om i måndagens tidning, behandlar endast de barn som lider av svår fetma. Men innan barnen nått detta stadium har de passerat flera vårdinstanser som barnshälsovården, elevhälsan och primärvården. Men trots regelbundna kontroller i tidiga år är problemet svårt att komma åt.
– Jag har varit skolläkare i mer än tio år och har hela tiden fått arbeta mycket med de här frågorna. Det har legat på en konstant hög nivå, säger Lena Haglund, skolläkare i Strängnäs.
Däremot upplever ingen av de skolläkare och skolsköterskor som tidningen har talat med en direkt ökning. I Katrineholm upplever man till och med att problemet har minskat något de senaste åren.
Precis som på Barnkliniken trycker elevhälsan på att föräldrarnas engagemang är en förutsättning för en lyckad behandling. Och där finns svårigheter.
– Insatser från skolhälsovården är frivilliga så föräldrar måste tacka ja till hjälpen och vara delaktiga. Många gör det, men när det handlar om att ändra livsstil kan det vara svårt och ibland också en känslig fråga, säger Lena Haglund.
Från förskoleklass och ända upp i gymnasiet går barnen på regelbundna hälsokontroller då eventuell övervikt och fetma ska uppmärksammas. Men ibland söker föräldrar, och äldre elever hjälp på eget initiativ. Och fallen är så pass många att elevhälsan inte heller hinner med.
Alla kommuner i Sörmland arbetar efter en handlingsplan gemensam för samtliga sju landsting i Uppsala och Örebroregionen.
– Vi följer att ambitiöst behandlingsprogram när det gäller övervikt och fetma och därför hinner vi inte med alla. Det behövs mer tid, säger Eva Larsson, skolsköterska med ledningsansvar i Eskilstuna.
Neddragningar i antalet idrottstimmar i skolan ses som ett stort problem.
Men det finns ljusglimtar. På Sävstaskolan i Vingåker har man just nu ett särskilt projekt i årskurs 4–6 kring övervikt och fetma hos barn. Barnen erbjuds extra fysisk aktivitet och samtal om kost och hälsa under skoltid.
– Alla föräldrar som fick erbjudandet tackade ja, sedan är det bara två barn som har slutat. Projektet ska utvärderas i sommar, berättar Ann-Sophie Forss, skolsköterska och ansvarig för projektet.