Sveaskog köper Hedlandet

Sveriges största skogsbolag Sveaskog köper naturreservatet Hedlandet. Försäljningen ger landstinget ett rejält klirr i kassan. Prislappen landar på 80 miljoner kronor.

Sörmland2009-06-04 17:59

Sörmlands landsting har all anledning att vara nöjd med affären. På förhand värderades marken till omkring 70 miljoner kronor, nu får alltså landstinget ytterligare 10 miljoner.

Landstingsrådet Jörgen Danielsson (S) menar att Sveaskog är helt rätt ägare för natur- reservatet öster om Eskilstuna.

– Sveaskog arbetar väldigt genomtänkt med sitt markinnehav. Det är en väldigt duktig markägare när det gäller att sköta naturområden, säger han.

Seriös ägare
Försäljningen föregicks av budgivning där Sveaskog avgick med segern. De var villiga att betala mest, men framstod också som en seriös ägare.

De 80 miljonerna ska landstinget, enligt Danielsson, ”spara i ladorna” för att möta framtida kostnader i form av bland annat pensionsutbetalningar.

Oppositionsråd Lotta Finstorp (M) är även hon glad över att affären kommit till stånd.

– Det är positivt att landstinget säljer naturreservatet Hedlandet. Det är en del i att renodla landstingets uppdrag till kärnverksamheten, säger hon

Stora förhoppningar
Naturskyddsföreningen i Eskilstuna och Ornitologiska klubben välkomnar affären. Enligt Naturskyddsföreningens ordförande Sten Ullerstad kunde föreningarna inte önskat sig en bättre ägare. Ullerstad menar att Sveaskog är bättre för Hedlandet än vad landstinget varit.

– På Sveaskog finns kunskap och engagemang kring de här frågorna. Vi har jättestora förhoppningar och det här känns väldigt positivt. Hedlandet kan bli ett skyltfönster för Eskils-tunas natur, säger han.

Den nya ägaren Sveaskog ser en rad olika användningsområden för Hedlandet. Naturligtvis ingår traditionellt skogsbruk med försäljning av timmer, massaved och biobränsle till energiföretag i trakten. Men bolagets fastighetschef Eivor Mettävainio ser även andra värden. Hon nämner bland annat jakt och fisket som ingår i köpet samt frilufslivet.

– Det finns en mångfald och variation som gör fastigheten attraktiv på många sätt, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om