– Det kanske är de första signalerna på den konjunkturvändning som man har pratat om, säger Björn Lindgren, regionchef på Svenskt Näringsliv i Sörmland.
– Vi har under en period haft en stark utveckling i svensk ekonomi och då även i Sörmland. Det som har hållit tillbaka utvecklingen är företagens problem att hitta arbetskraft.
Svenskt Näringslivs företagarpanel visar företagens förväntningar på hur försäljning/produktion, investeringar och anställningar ska utvecklas det närmaste halvåret. Undersökningen genomförs kvartalsvis.
Enkätsvaren från årets andra kvartal visar att företagen har blivit något mer pessimistiska när det gäller produktion och försäljning under det kommande halvåret. Efter ett par kvartal med stärkta förväntningar är det denna gång något sämre förväntningar.
– Den politiska oron tilltog i omvärlden under våren och osäkerheten om hur det skulle kunna påverka konjunkturen. Alltfler bedömare landade i att konjunkturtoppen kanske var nådd och att det kommer att bli en något svagare utveckling under de kommande åren, säger Björn Lindgren.
Osäkerheten har inte bara ökat när det gäller den globala ekonomin utan även när det gäller den svenska ekonomin.
– Det har pratats om kommande räntehöjningar. Att det närmar sig och hur det påverkar. Det har pratats lite allmänt om skattehöjningar.
– Vi har haft en relativt god utveckling i många sektorer och företagen tror inte att det ska fortsätta i oändlighet.
Företagens planerade investeringar är i stort sett oförändrade jämfört med det närmast föregående kvartalet.
– Tillgången på kapital är relativt billig just nu, säger Björn Lindgren.
Företagens anställningsplaner förstärks för tredje kvartalet i rad. Nettoandelen företag som planerar att öka antalet anställa är betydligt högre än genomsnittet över tid och endast i Norrbotten och Västmanland är andelen högre.
– Jag tror att det handlar om att många företag har haft en god utveckling och är underbemannade. De som har velat öka antalet anställda har inte alltid lyckats. De har väldigt svårt att hitta arbetskraft.
Svenskt Näringslivs rekryteringsenkät, som släpps den här veckan, visar att en hög andel av företagen inte får tag på arbetskraft. Det gäller även företag som söker arbetskraft där det inte ställs några särskilda krav på utbildning.
– Tre av tio företag har svårt att hitta den typen av arbetskraft trots den höga arbetslösheten, säger Björn Lindgren.
Han menar att konjunkturutvecklingen skulle ha varit bättre om företagen haft lättare att hitta arbetskraft som passar in på de behov som de har.
– Det är viktigt att det hålls ett starkt fokus på det. Att det inte tappas bort när det finns så många andra samhällsutmaningar att möta för politiker.