Svenskundervisning införs på asylboenden

Asylsökande har inte rätt till svenskundervisning på SFI. Därför startar nu Studieförbundet vuxenskolan studiecirklar i svenska på flera asylboenden runt om i länet och initiativet tas emot med glädje.

Foto:

Sörmland2015-08-20 07:00

– Vi har bett om det här så länge men det har inte hänt något tidigare. Det är som att ge jättetörstiga vatten, vi är så glada att någon kommer hit och hjälper oss, säger Amjad Alchamaa som bor på asylboendet Hotell Eskilstuna.

Efter nio månader på asylboendet är Amjad Alchamaa rastlös. Han är trött på att bara sitta och vänta på sina papper. Han vill vara aktiv och därför har han bland annat försökt att på egen hand lära sig svenska genom internetkurser. Men från och med i onsdags får han och de andra på boendet undervisning i svenska. Bakom kurserna står Studieförbundet vuxenskolan Sörmland.

– Vi har fått 150 000 kronor i statligt medel att lägga på undervisning till personer som inte har uppehållstillstånd eller fortfarande bor kvar på boendena. Det handlar om att underlätta integrationen och se till så att alla är förberedda om de sedan får uppehållstillstånd och börjar på SFI, säger Johannes Mattisson som är verksamhetsutvecklare på Studieförbundet vuxenskolan Sörmland.

Studiecirkeln på Hotell Eskilstuna är den första av flera cirklar som förbundet kommer att genomföra på olika boenden i Sörmland. Undervisningen kommer även att ske på asylboendena Hotell Mälarblick i Strängnäs, Marsviken i Nyköping och Hållsta konferens. Johannes Mattisson berättar att de kommer att ha grupper i svenska men också samhällskunskap, hälsa och föräldraskap.

– Då ska vi prata om rättigheter och skyldigheter. Hur de svenska myndigheterna fungerar och om barnkonventionen, säger han.

Intresset för studiecirklarna är stort och Studieförbundet räknar med omkring 50 deltagare på Hotell Eskilstuna. Den första svenskagruppen som drog igång på onsdagen fylldes snabbt. Tolkar som kan arabiska och tigrinja fanns på plats för att hjälpa till i undervisningen. Människorna som nu ska lära sig svenska kommer från olika delar av världen. Någon är från Armenien, någon annan från Ukraina.

Amjad Alchamaa är från Damaskus i Syrien. Han ser fram emot att lära sig svenska med förhoppningen att det ska ge honom bättre förutsättningar att skaffa jobb. För utbildning har han. Amjad Alchamaa studerade i London och tog examen i företagsekonomi innan han flyttade hem till Syrien igen 2011.

– Alla sa åt mig att inte åka tillbaka eftersom det var så oroligt då men det är ju mitt land så vad skulle jag göra? Men sedan blev läget värre och värre och jag bestämde mig för att lämna landet, berättar han.

Via båt tog han sig till Turkiet och sedan Grekland för att därifrån flyga till Sverige med falska handlingar. Han berättar att det är första gången som han brutit mot några lagar.

Nu blickar han framåt och svenska undervisningen är ett steg på vägen.

– Jag vill plugga svenska så att jag kan börja mitt riktiga liv. Jag längtar efter att jobba och tjäna mina egna pengar, säger Amjad Alchamaa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om