Svettig sommar stundar på sjukhusen

Överbeläggningarna på Sörmlands sjukhus är fortsatt högst i landet. Och nu stundar sommaren då antalet vårdplatser på sina håll kommer dras ned till ett minimum. – Det är ingen lätt situation vi står inför i sommar, säger Åsa Högnäs Bredell, verksamhetschef på Kullbergska sjukhuset.

SÖRMLAND2016-05-25 05:30

Det kan framstå som om du läst detta tidigare. Och så kan det vara, så här skrev vi inför förra sommaren:

"Vintern och våren, faktiskt det senaste året, på länets sjukhus har varit ansträngd. Det vittnar personal om och det vittnar också antalet överbeläggningar om. Den senast inrapporterade siffran om överbeläggningar som landstingen gör till Sveriges kommuner och landsting, SKL, visar att problemet i Sörmland är långt större än snittet i riket. Patienter placeras i duschrum, allmänna utrymmen som kök och korridorer. Bristen på vårdplatser, som i sin tur orsakas av framför allt brist på sjuksköterskor, är en stor anledning till att antalet överbeläggningar är så många".

Har läget ljusnat? Är det färre överbeläggningar nu? Fler vårdplatser?

Nej, nej och nej.

Sörmland har fortfarande flest överbeläggningar i hela landet (Mälarsjukhuset allra värst). Senaste mätningen (mars) visar att överbeläggningarna är betydligt högre i Sörmland än övriga landet.

Divisionschef Maria Söderkvist anser att andra landsting låter patienter ligga kvar längre på sina akutmottagningar och kan därmed redovisa färre överbeläggningar.

När vi besöker akutmottagningen på Nyköpings lasarett är det närmare tio personer i väntrummet. I korridorerna inne på akutmottagningen ligger flera äldre patienter, som väntar på att bli undersökta eftersom undersökningsrummen är upptagna.

– En vanlig dag på akuten, säger Åsa Hessel, verksamhetschef.

Hon säger att patienter mår bättre av att snabbt komma till en vårdavdelning och inte vara på akuten. Ju snabbare en patient kan komma till en vårdavdelning desto snabbare kan behandling påbörjas.

Men bristen på platser på vårdavdelningarna gör att akutmottagningarna svämmar över.

– Och när fler patienter blir kvar på akuten ökar det belastningen för personalen, säger Birgitta Barkne Nilsson, verksamhetschef på akuten på Mälarsjukhuset.

Det blir som en ond cirkel, få vårdplatser ökar trycket på andra enheter.

Och någon ljusning är svår att se.

I fjol var antalet vårdplatser på till exempel Nyköpings lasarett lägre än på många år, 74 stycken (89 sommaren innan dess). I år kommer det vara ännu färre, 70.

Och likadant ser det ut på Mälarsjukhuset, som kommer att ha 20-30 färre platser än förra sommaren, och Kullbergska, 40-45 platser (förra sommaren hade man 48-50 vårdplatser).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!