Skarpa uppmaningar i Sörmland efter svinpest i grannlän

Den afrikanska svinpesten har nått Sverige – och är inte långt ifrån Sörmland. Nu uppmanas sörmlänningarna hålla ögonen öppna i skog och mark och att sköta sitt matavfall rätt.

Efter att mystiskt döda vildsvin i Västmanland visat sig bära på smitta av den fruktade svinpesten, går nu även länsstyrelsen i Sörmland ut med uppmaningar.

Efter att mystiskt döda vildsvin i Västmanland visat sig bära på smitta av den fruktade svinpesten, går nu även länsstyrelsen i Sörmland ut med uppmaningar.

Foto: Adam Ihse/TT, Fredrik Sandberg/TT

Sörmland2023-09-07 18:25

För en månad sedan hade den afrikanska svinpesten ännu inte upptäckts i Sverige. Men länsstyrelsen i Sörmland gick ändå ut och varnade för att smittan skulle kunna ta sig hit – och att Sörmland i så fall var ett risklän.

– Vi har en tät vildsvinspopulation, stora hamnar och stora genomfartsvägar med tunga transporter genom länet. Viruset kan överleva lång tid i biologiskt material vilket gör att smittan kan färdas långa sträckor, sa viltsamordnare Viktor Persson på länsstyrelsen i Nyköping till Eskilstuna-Kuriren nyligen.

Härom dagen upptäcktes så Sveriges första fall av den fruktade virussjukdomen – i vårt grannlän Västmanland.

Afrikansk svinpest är en mycket smittsam och mycket dödlig virussjukdom som drabbar både tamgrisar och vildsvin, men inte människor eller andra djur. De senaste åren har sjukdomen spridit sig runt om i Europa.

Att smittan nu finns i landet riskerar att drabba tamgrisnäringen hårt, med uppehåll i verksamheten och eventuellt exportförbud, menade Viktor Persson.

I månadsskiftet hittades sju självdöda vildsvin på ett litet område i Fagersta kommun, vilket förbryllade Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA). En analys visade på onsdagen att ett av de döda svinen var smittat. Jordbruksverket har därför infört hårda restriktioner på ett 1 000 kvadratkilometer stort område i Västmanland och Dalarna där man inte får plocka svamp, jaga, ha aktiviteter eller offentliga tillställningar, släppa hundar lösa eller utföra skogsbruksåtgärder.

Även länsstyrelsen i Sörmland går nu ut med uppmaningar att kontakta SVA om man ser ett vildsvin som verkar sjukt eller är dött. Tecken på sjukdom kan vara ostadiga och vingliga rörelser, andningssvårigheter, rinnande ögon och att vildsvinen är slöa.

Den som har tamgrisar uppmanas vara uppmärksam på sjukdomstecken som nedsatt aptit, blåaktigt missfärgad hud, vinglighet, andningssvårigheter, diarré samt blödningar från mun och ändtarm.

Länsstyrelsen Sörmland kommer också med följande uppmaningar:

  • Släng eller lämna inte matavfall i naturen eller vid rastplatser utmed vägarna.
  • Mata inte grisar med matrester.
  • Kompostera matavfall i slutna behållare.
  • Om du upptäcker bristfällig avfallshantering, kontakta miljökontoret i din kommun.

Den som varit på jaktresa utomlands uppmanas också att noga rengöra all utrustning före återresan till Sverige och att inte ta med kött eller obehandlade troféer hem. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!