"Ta det på allvar – innan det är för sent"

Många som är över 70 har svårt att köpa att de skulle ingå i en riskgrupp. Men nu är det dags att ta Folkhälsomyndighetens råd på allvar, säger länets smittskyddsläkare.

"Erfarenheterna från andra länder visar att många i den här gruppen blivit allvarligt sjuka och blivit inlagda på sjukhus", säger Sörmlands smittskyddsläkare Maria Remén som menar att länets 70-plussare måste ta Folkhälsomyndighetens råd på allvar.

"Erfarenheterna från andra länder visar att många i den här gruppen blivit allvarligt sjuka och blivit inlagda på sjukhus", säger Sörmlands smittskyddsläkare Maria Remén som menar att länets 70-plussare måste ta Folkhälsomyndighetens råd på allvar.

Foto: Veronica Karlsson/Stina Järperud

Sörmland2020-03-20 20:07

Maria Remén, som nyligen tillträdde som smittskyddsläkare i Sörmland, är tydlig när hon riktar sig till de äldre i befolkningen:

– Är man över 70 så ingår man i en riskgrupp som riskerar att få allvarlig sjukdom av corona, och då är våra rekommendationer att man ska hålla sig hemma så mycket som möjligt, och undvika att gå på affärer och på restaurang under den här perioden. Så att man inte blir smittad.

Det budskapet har varit svårsmält för många äldre. I offentligheten har debatten rasat mellan yngre och mer seniora kolumnister, som värjt sig mot att ses som sköra eller särskilt utsatta. "Plötsligt blev jag stämplad som uråldrig", skrev till exempel Svenska Dagbladets krönikör Karin Thunberg på tisdagen.

Nu tycker Maria Remén att det är dags att äldre inser vad som står på spel.

– Man ska ta det på allvar innan det är för sent. Man kanske tänker att "det här drabbar inte mig om jag är försiktig", men erfarenheterna från andra länder visar att många i den här gruppen blivit allvarligt sjuka och blivit inlagda på sjukhus. Man känner sig inte så gammal när man är 70 år, men man kan ändå behöva skyddas, trots att man känner sig pigg och frisk för övrigt. 

Men hur ska en pigg och social 70-åring bete sig för att inte börja klättra på väggarna eller bli deprimerad?

– Det allra viktigaste är att hålla avståndet, och det är en relativt liten uppoffring. Man får ändra sitt beteende under den här tiden för att minimera risken.

Ska man inte träffa andra människor alls, om man är pigg och frisk i övrigt?

– Kanske inte träffas hemma inomhus så som man brukar göra, utan i sådant fall träffas utomhus, och inte kramas eller ta hand när man träffas.

Vad kan man säga till de som tvärtom misstänkar att de inte har mycket tid kvar i livet, och att de inte vill försumma våren och sommaren?

– Då ställs det verkligen på sin spets, men det är inte så många som är där. Är det så får man använda sitt omdöme. Mitt budskap är att ok, men träffas utomhus. Och ha inte nära kroppskontakt.

Slutligen vill Maria Remén inskärpa att äldre själva kan smitta andra om de inte är hemma när de är sjuka.  

– Man kan se att om många över 70 samtidigt kommer i kontakt med den här smittan, då blir det många som blir sjuka och då blir det en väldigt hög belastning på sjukvården. Man bör ta ett samhällsansvar för att skydda sig, inte bara för den egna hälsans skull, utan även för att samhället ska mäkta med den här pandemin.

– Det är viktigt att komma ihåg att det rör sig om en begränsad period. Det här är inte för alltid, utan det kommer att vara över om några månader. Då får man tänka igenom varje situation och avstå från sådant som gör att man kan bli smittad, säger Maria Remén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!