"Tågupphandlingen har fastnat i en juridisk soppa"

Tidsplanen för när länets 18 nya tåg kan levereras har försenats med minst ett halvår. Och hur det blir när avtalet med SJ går ut i december i år är oklart.– Det går inte att säga hur trafiken kommer att se ut framöver, säger Mårten Levin, vd på Mälab.

Sörmland2016-04-05 07:00

Landstinget och kommunerna i Sörmland har tillsammans med övriga landsting runt Mälardalen fattat beslut om att köpa in egna tåg för att driva trafiken i egen regi. Totalt ska 33 nya dubbeldäckare köpas in, en jätteinvestering på 3,5 miljarder kronor. Av den summan står landstinget Sörmland och länets kommuner för 1,8 miljarder, vilket motsvarar en beställning av 18 nya tåg till Sörmland.

Det offentligt ägda bolaget Transitio kommer att stå som ägare till tågen för att sedan hyra ut dem till det likaledes offentligt ägda bolaget Mälardalstrafik AB (Mälab). Upphandlingen av de nya tågen startade redan 2014 och den 17 juni 2015 meddelade Transitio att man skrivit ett så kallat tilldelningsavtal med den schweiziska tågtillverkaren Stadler rail. Men konkurrenten Bombardier överklagade beslutet till förvaltningsrätten med krav på att upphandlingen skulle göras om. Den 13 april ska förhandlingarna inledas i rätten.

– Tågupphandlingen har fastnat i en juridisk soppa. Förvaltningsrätten har ägnat väldigt mycket tid åt att fundera över detta, säger Mårten Levin, vd på Mälab.

Enligt den ursprungliga planen skulle Mälab ta de nya tågen i drift under 2018.

– Nu blir det åtminstone ett halvår försenat. Ingen bygger tåg för 3,5 miljarder på spekulation, de byggs ju när papprena är påskrivna, säger han.

Enligt förvaltningsrätten beror den långa handläggningstiden på att målet är komplicerat. Utöver de 33 tågen finns en option på ytterligare 110 tåg.

– Det är ett omfattande mål och upphandlingen rör ett avtal av stort värde, säger Ida Lönneborg, förvaltningsrättsfiskal.

I väntan på domstolens utslag måste Mälab se till att tågtrafiken fungerar när det nuvarande avtalet med SJ går ut i december i år.

– Vårt problem just nu handlar om att teckna ett tillfälligt avtal med en operatör som kan tillhandahålla trafik med en tillfällig produktionsapparat fram tills våra nya fordon levereras. Det är vårt dilemma. säger Mårten Levin.

Förfrågningar har lämnats till SJ, Tågkompaniet och Transdev. Vad det blir för typ av tåg, och vilken standard och service som resenärerna kan förvänta sig, går inte att svara på i dag.

– I mellanperioden får vi ta det som erbjuds helt enkelt. Det är ju inte så att det står nytillverkade tåg och väntar. Det kan handla om tåg som finns i landet eller som tas hit.

Svealandsbanan kan med andra ord komma att trafikeras med de långsammare tågloken i stället för de moderna dubbeldäckarna.

Ska resenärerna vara beredda på att det blir sämre i väntan på något bättre längre fram?

– Nej, det skulle jag inte säga. Ambitionen från regionens sida är att trafiken successivt ska bli bättre, fordonsmässigt, utbudsmässigt, med ny taxa i Mälardalen och med bättre stabilitet och punktlighet när Citybanan i Stockholm är klar 2017, säger Mårten Levin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om