Tålamodstest att laglighetspröva

Det är tålamodsprövande för medborgarna att dra kommunala beslut inför domstol. I vissa fall kan det ta mer än ett år innan beslutets laglighet blir prövad av förvaltningsrätten.

Sörmland2016-02-22 15:00

– Jag kan bara beklaga. Det är skämmigt, säger Ronny Idstrand vid förvaltningsrätten i Linköping om de långa handläggningstiderna.

Han är chef för en av två dömande enheter på domstolen. Där handläggs årligen cirka 9 000 tvister mellan enskilda och myndigheter i Sörmland och Östergötland. De är av vitt skilda karaktärer; allt från enklare körkortsmål till komplicerade fall av tvångsvård av barn.

Vissa mål ska enligt lag beredas och beslutas snabbt. Andra tar avsevärt längre tid. För lång tid, enligt regeringen som sagt att 75 procent ska avgöras inom sex månader. Detta har förvaltningsrätterna brottats med i flera år. Domstolen i Linköping lyckades i fjol inte nå målet. Vid ingången i 2016 hängde 2 800 ärenden med från 2015 – eller ännu längre tillbaka.

Däribland finns cirka 40 laglighetsprövningar. Sådana ger medborgarna möjligheten att juridiskt pröva om ett beslut av deras kommun eller landsting strider mot kommunallagen. Men svaret kan dröja länge. De äldsta ärendena i Linköping går tillbaka till december 2014.

– Ibland finns skäl att ge förtur, till exempel för prövningar som rör offentliga upphandlingar med kommersiella avtal. Ett annat exempel som fick gå före i kön var överklagan av Norrköpings beslut att folkomrösta om Vrinnevisjukhusets vara eller icke vara.

Laglighetsprövning är en demokratisk rättighet. Urholkas den av den långa väntan på dom? Ronny Idstrand tror inte det. Han ser trots handläggningstiderna ingen minskning av antalet nya laglighetsprövningar.

– Men alla ska ha rätt till svar inom en rimlig tid. Ett år eller mer är inte rimligt, även om det kan ha sina förklaringar.

Linköping har ett högt inflöde av ärenden, bland annat från de åtta psykiatriska institutionerna i regionen. Andra förklaringar är komplexiteten hos vissa ärenden, och den tid som går åt till muntliga förhandlingar och att hämta in partsinlagor.

Rätten kraftsamlar emellanåt sin personal för att komma i balans med vissa typer av mål.

– Vi har fått ner tiden för ärenden om ekonomiskt bistånd till tre, fyra månader. Men sådana insatser medför samtidigt att vi inte kan göra till exempel laglighetsprövningarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om