En efter en har kommunerna i Sörmland infört rökfri arbetstid för sina anställda.
Den 7 december 2009 klubbade kommunfullmäktige i Flen igenom en rökpolicy för de anställda i Flens kommun. En policy om att det är rökfritt som gäller på arbetstid.
– Vi är väldigt stolta över den, säger Eva sjöberg, HR-specialist i Flens kommun.
Policyn infördes inte utan debatt.
– Det är klart att det fanns olika uppfattningar redan från början. Det fanns de som var rädda att enskilda personer skulle känna sig utsatta. Och så kom frågan upp om en arbetsgivare verkligen har rätt att göra såhär, hur långt sträcker sig arbetsgivarens bestämmanderätt?
I dag har debatten bytt fokus.
– Det som diskuteras i dag är snarare efterlevnaden. Det kommer synpunkter främst från de som inte röker om att de vet personer som är kommunanställda och fortfarande röker på arbetstid.
En diskussion som återfinns i den utvärdering som kommunen gjorde 2011. Bland kommentarerna syns:
"Många rökare struntar i den". "Tyvärr följs inte policyn alls och verkar inte ha några konsekvenser för dem som inte bryr sig". "Bra att den finns, synd bara att den är så tandlös och att ingen rökare följer den."
Några sanktioner eller straff för den som bryter mot policyn finns inte.
Finns det en risk att policyn blir tandlös?
– På ett sätt blir den ju det. Men samtidigt är en policy snarare en viljeinriktning snarare än en lag eller regel. Det går inte att bryta mot en policy på samma sätt som det går att bryta mot en lag.
– Nu handlar det snarare om samtal och stöd, och att policyn tas upp på exempelvis medarbetarsamtal.
Vilka effekter har ni kunnat se sedan policyn infördes?
– Det är inga effekter man kan mäta, så det törs vi inte uttala oss om.
2014 följde Strängnäs och Eskilstuna efter Flen och införde rökfri arbetstid. Rolf Carlson arbetar som friskvårdskonsulent vid Kommunhälsan i Eskilstuna och var projektledare när policyn infördes i Eskilstuna.
– Allt bottnar i respekt för mötet med andra människor. Kommunen bedriver i många fall en serviceverksamhet där vi vill ge service på ett så bra sätt som möjligt.
Nu beskriver han det som att rökpolicyn lever sitt eget liv på sidan om och att uppdraget att informera om den ligger på chefsnivå.
– Olika verksamheter möter olika svårigheter. Exempelvis kan det vara svårare att upprätthålla policyn bland nattpersonal som arbetar när ingen chef finns närvarande.
Inte heller i Eskilstuna finns några egentliga straff eller sanktioner för den som röker på arbetstid.
– Vi har ingen polisiär verksamhet utan rökfri arbetstid handlar snarare om en ambitionsnivå över tid. Och om att ta diskussionen med den som missköter sitt arbete, för det är ju lite det som det handlar om för den som inte följer policyn.