På några dagar har människor runt om i Sverige tillsammans skänkt många miljoner kronor för att på så sätt lindra den pågående flyktingkrisen. Till de största mottagarna hör Röda Korset. Organisationen har nästan 1 000 lokalföreningar i Sverige och runt 30 000 frivilliga.
– Det kommer in otroligt mycket gåvor i olika former, det tas initiativ på olika sätt av kändisar och företag. Det är också många som vill bli frivilliga och är beredda att jobba i våra verksamheter. Vi försöker på bästa sätt att kanalisera det här engagemanget så att det kommer till sin rätt, säger Therése Engström, insamlingschef på Röda korset.
Hur hjälper Röda Korset människor på flykt?
– Vi är inne i Syrien och finns i flyktinglägren i grannländerna. Vi jobbar i Grekland, Turkiet och Italien med de människor som befinner sig där. Vi jobbar också hela vägen hem till Sverige. Vi ger stöd till asylsökanden inne på asylboendena. Vi finns hela vägen på flyktresan.
Med anledning av den pågående flyktingkrisen har Eskilstuna-Kuriren med Strengnäs Tidning och Röda korset inlett ett samarbete.
– Jag tycker att det är helt fantastiskt. Ni ser att vi gör nytta och ni har ett engagemang hos er publik som ni vill kanalisera. Det finns ett stort engagemang där ute och ni är ett fönster för det. Jag hoppas att vi kan mobilisera och ta till vara det engagemang som finns, säger Therése Engström.
– Eskilstuna-Kuriren med Strengnäs Tidning har en lång tradition av att ställa upp för människor i nöd. Vi måste göra vad vi kan. Vi har en enorm genomslagskraft i hela Sörmland, som tidningskoncern når vi 100 000-tals varje vecka. Vi ska göra det vi gör bäst. Vi ska lyfta fram dem som ställer upp och vi ska uppmana fler att göra det detsamma, säger tidningen chefredaktör Eva Burman om samarbetet.
I Eskilstuna har många människor besökt Röda korsets verksamheter på Västeråsvägen och på Strandgatan. Människor har skänkt pengar, kläder, barnvagnar och annat. Det berättar Kerstin Lindroos, ordförande i Eskilstunakretsen.
– Vi har märkt ett ökat tryck på att människor vill hjälpa. Efter de fruktansvärda bilderna på den döda pojken publicerades så var det som att vrida på en kran. Det blev som ett vattenfall, säger hon.
Lindroos menar att det finns många sätt att hjälpa till på. Pengar behövs alltid och kan göra stor skillnad. Organisationen välkomnar också kläder och det egna engagemanget. Just nu vill Röda korset få fler människor att bli frivilligarbetare som kan besöka de asylboenden som finns i kommunen stödja de flyktingar som kommit hit.
– Vi måste bli fler och det är bra om man har tillgång till bil, säger hon.