Tiktok och sociala medier: Det här bör användaren veta

Dans, humor och virala succéer. Hur orolig bör användare vara över den till synes oskyldiga appen Tiktok och andra sociala medier?

Enligt David Lindahl, forskningsingenjör på FOI, lagrar i princip alla gratistjänster, inklusive appar och webbläsare, information om sina användare.

Enligt David Lindahl, forskningsingenjör på FOI, lagrar i princip alla gratistjänster, inklusive appar och webbläsare, information om sina användare.

Foto: Lise Åserud/TT/FOI

Sörmland2020-08-20 04:45

På Tiktok, som främst är en mobilapp, kan användaren själv skapa 15 sekunders långa filmklipp som visualiserar musik och olika originalljud. Flödet i appen är fyllt av unga kreatörer som läppsynkar eller hittar på egna danssteg till välkända låtar, mimar till kända filmcitat och utför roliga sketcher. Användarna kan leka med videoeffekter, skicka meddelanden till varandra och gilla, kommentera eller söka efter andras filmklipp. På så sätt kan klippen också få snabb spridning och skapa nya trender globalt. Med andra ord, en kreativ plats som framför allt har lockat en ung publik världen över.

Appen lanserades 2016 av det kinesiska företaget Bytedance och har i dag ungefär 500 miljoner aktiva användare per månad, men har på senare tid blivit alltmer politiserad. Under sommaren har Tiktok förbjudits i Indien, blivit omdiskuterad bland australiska parlamentsledamöter och hamnat i centrum för en utredning av Europeiska dataskyddsstyrelsen, EDPB, liksom för en politisk konflikt mellan USA och Kina. Anledningen är anklagelser om censur och misstänkta kopplingar till kinesisk underrättelsetjänst. 

– Det är vi som är produkten som Tiktok säljer, säger David Lindahl, forskningsingenjör på totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, och syftar på att appen lagrar och lämnar ut information om sina användare.

Enligt David Lindahl begär appen åtkomst till foton, kontaktlistor och annan information på användarens mobiltelefon när den installeras på mobilen. Samtidigt, menar han, skiljer den sig inte avsevärt från hur andra liknande sociala medie-appar fungerar, såsom Facebook och Instagram, som är kända för att sälja information för marknadsändamål. Den största skillnaden är framför allt misstanken om att Tiktok används som spionverktyg för den kinesiska staten.

– I princip alla gratistjänster på nätet lagrar information, det är så de tjänar pengar på dig. Men med största sannolikhet finns det flera appar, utöver Tiktok, som lämnar ut data till olika underrättelsetjänster. Det väsentliga här är inte att det är Tiktok folk ska fundera på, utan internet överlag, säger David Lindahl.

I flera länder, framför allt diktaturer, finns det nämligen lagar som gör att företag kan vara tvungna att dela med sig av information. David Lindahl betonar dock att de allra flesta som köper eller tar del av datan inte är intresserade av just dig, men att det är upp till var och en att göra den bedömningen.

– Om det här är ett problem är baserat på din känsla och ditt privatliv. De frågor man ska ställa sig är: Hur viktigt är det här för mig, är jag okej med att min data delas och kan någon komma till skada av att informationen delas.

Skillnaden mellan marknads- och spionändamål, menar han, är att marknaden söker efter allmän information om den stora massan och letar efter gemensamma nämnare som kan komma till användning för köpare, medan spionverksamheten gör tvärtom: Här söker man istället efter information om enskilda individer som kan vara viktiga, som till exempel politiskt verksamma eller personer med viktig företagsinformation.

– Vi klarar oss inte utan internet i dag, men är man till exempel orolig för sitt barns internetaktivitet är mitt råd att prata med dem, utan att vara dömande. Håll koll på vad de håller på med och fråga om de kan visa lite filmklipp som de tycker är roliga. Internet är fullt av otäckheter och det finns alla möjliga politiska och religiösa rörelser som försöker påverka. Om det är inte är Tiktok så är det något annat. 

Johan Isacsson jobbar som regional digitaliseringskoordinator i Sörmland, med uppgift att främja digitaliseringen i regionen och ta till vara på digitala möjligheter. På frågan om hur oroliga sörmlänningar ska tänka kring digitaliseringens konsekvenser svarar han att han förstår att folk kan vara oroliga, men säger, liksom David Lindahl, att det gäller att göra en egen bedömning.

– Det finns alltid en risk med digitala tjänster, men det vägs mot de värden som digitaliseringen skapar. Det kan vara värdeskapande för individen att till exempel kunna nå ett apotek eller sjukvård via en app, att kontakta en myndighet eller beställa hem mat, säger han. 

Trots riskerna tycks experterna vara överens om att digitalt deltagande är oundvikligt och svaret på hur man kan lindra sin oro är samstämmigt: Läs på, skaffa dig kunskap om vad som gäller och gör ett utbildat val baserat på vad du vet.

Bli digitalt kunnig

Digidelnätverket arbetar för att öka den digitala delaktigheten och tillgängligheten. I Sörmland har Vingåker ett digdelcenter och Nyköping ska få ett.

Svenskarna och Internet är en årlig studie av svenskarnas internetvanor.

Digiteket är en lärplattform för bibliotekspersonal som vill fördjupa sina kunskaper.

Länsbildningsförbundet Sörmland är ett samverkansorgan för folkbildning. 

Statens medieråd verkar för att stärka barn och unga som medieanvändare och ger även råd till vuxna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!