Sofia är i 30-årsåldern och bor i Eskilstuna. Hon är övertygad om att hon inte är den enda som har blivit lidande på grund av läkarens frikostiga receptförskrivning.
Därför vill hon berätta sin historia.
Smärtlindring har varit en naturlig del av Sofias liv så länge hon kan minnas. Hon fick reumatism när hon var elva år gammal.
Hon har alltid ont. Som vuxen har hon fått en ny höftled och hon har diagnosen fibromyalgi. I dag lever hon på sjukersättning.
Recept via nätet
Läkaren som är föremålet för Sofias anmälningar jobbar på en vårdcentral i Eskilstuna kommun.
– Jag har träffat honom fyra-fem gånger.
Betydligt fler gånger har hon fått mediciner utskrivna, ibland via internet. Till hennes stora förvåning fick hon hela tiden vad hon ville ha, inklusive vanebildande läkemedel.
– Han skrev ut värktabletter och sedan även lugnande tabletter för att jag mådde dåligt.
Sedan rullade det på, enligt Sofia. I början tyckte hon att det bara var positivt med en så generös läkare.
– När jag hade läst på nätet om någon ny medicin och bad om den så sa han att ”den kan vi prova”.
Det var aldrig någon diskussion om hur de nya medicinerna skulle fungera ihop med andra som hon tog.
Klappade ihop
Hon fick bland annat bantningsmedlet Reductil utskrivet, trots att hon inte var direkt överviktig.
Hon minns också hur hon en gång fick penicillin och hostmedicin utskriven av läkaren ”på köpet”, utan att hon var sjuk och hade hosta.
I våras tog det tvärstopp för henne och hon klappade ihop helt och hållet.
– Jag var totalt borta i flera veckor.
Sofia hade blivit läkemedelsberoende. Läkare diskuterar just nu om det är möjligt för henne att fortsätta äta smärtstillande i kontrollerade doser.
– Läkarna på psykiatriska kliniken reagerade kraftigt mot hur mycket läkaren på vårdcentralen hade skrivit ut, säger hennes pappa.
På egen begäran lämnar hon regelbundet urinprov på Beroendecentrum.
– Jag trodde att jag kunde lita på läkaren när han sa att det var okej att ta medicinerna. Han har fått agera fritt och jag är den som har blivit lidande.
I juni gjorde Sofia och hennes pappa en polisanmälan mot läkaren, bland annat för framkallande av fara för annan och dataintrång. Logglistor visar att läkaren var inne 39 gånger i hennes journal efter det att hon lades in på psykiatriska kliniken. Detta trots att hon inte längre hade någon kontakt med honom.
HSAN (Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd) har begärt in yttrande från läkaren och låtit Sofia svara på det. Hon och läkaren har helt olika uppfattning om hur mycket medicin som har skrivits ut och andra fakta kring hennes vård.
Sakta tar hon sig tillbaka till att vara den Sofia som hon var förut. Hon har bytt vårdcentral och fått hjälp att må bättre psykiskt. Nu har hon en läkare som hon litar på. Men hon har en lång väg framför sig.
– Jag har varit på botten och vänt.
Fotnot: Sofia heter egentligen något annat.