Tjuvfiske hotar yrkesfisket: "Jättebekymmer"

Mitt i kräftfiskesäsongen kommer rapporter om tjuvfiske i Hjälmaren. Även andra vattendrag i länet är drabbat av tjuvfiske och mer tillsyn är efterfrågat från flera håll.

En kräftfiskare i Hjälmaren fick kräftburarna sönderskurna. I de stora sjöarna är fiske från land, med handredskap tillåtet, men tjuvfisket tros vara utbrett, med stort mörkertal.

En kräftfiskare i Hjälmaren fick kräftburarna sönderskurna. I de stora sjöarna är fiske från land, med handredskap tillåtet, men tjuvfisket tros vara utbrett, med stort mörkertal.

Foto: Gorm Kallestad/TT/Mindaugas Kulbis/TT/Privat

Sörmland2020-08-31 04:45

I en polisanmälan beskriver en kräftfiskare i Hjälmaren hur han fått sina burar uppskurna och vittjade på innehåll. I en annan anmälan berättar en man i 75-årsåldern att tio av hans kräftburar stulits under natten.

– Framför allt är det några som vittjar andras redskap i Hjälmaren. Det är ett jättebekymmer, främst i östra delen av sjön i år, säger Håkan Gibro, en av länsstyrelsens fisketillsyningsmän i sjön.

Tjuvfisket går till på flera sätt. Antingen plockas kräftorna ur burarna, eller också stjäls hela burarna. En tredje variant är att lägga ut egna burar på någon annans vatten.

– Framför allt är det problematiskt när det är mer organiserat. Det påverkar ju yrkesfisket, det är deras levebröd, säger Håkan Gibro.

Även om östra Hjälmaren är mer drabbad i år, finns problemet på många håll.

– Det är problem i alla sjöar där det finns kräftor, säger Mats Eriksson, ordförande i Sveriges insjöfiskares centralförbund.

Kräftorna har högt värde och är lättsålda på svarta marknaden.

– Det finns inte kunder till att köpa gös, abborre, gädda och ål vid sidan om på samma sätt, som det finns för kräftor, fortsätter Mats Eriksson.

Det är lätt att tjuvfiska idag, konstaterar han. De som lägger ut egna burar på andras vatten har gps-system för att hitta burarna igen, när det är dags att tömma dem.

Längs kusterna och i de stora sjöarna Mälaren och Hjälmaren råder fritt fiske med handredskap, alltså att meta eller använda kastspö. Därför kan det inte bli fråga om tjuvfiske på de sätten i de vattnen.

Men kräftfisket, konstaterar Nils Ljunggren, regionchef för bland annat Sörmland hos Sveriges sportfiske- och fiskevårdsförbund, ingår inte i det fria fisket i de stora sjöarna.

I mindre sjöar och i åar, måste man antingen ha fiskekort, eller fiskerättsägarens tillåtelse att fiska. Ofta har många markägare fiskerätten i sjöarna och går samman i fiskevårdsområden, FVO, med gemensamma regler för fisket och ofta försäljning av fiskekort. En del FVO säljer också fiskekort för kräftfiske.

– Generellt har jag inte hört att det är några stora problem i Sörmland. Däremot är det mer tjuvfiske i år än vanligt och jag tror att det hänger ihop med att fler upptäckt fiske som sysselsättning. När många börjar med något nytt känner de inte alltid till reglerna, men jag hoppas och tror att det är mer okunskap än uppsåt att stjäla, säger Nils Ljunggren. 

Han, Mats Eriksson och Håkan Gibro är överens om att det behövs mer tillsyn. 

– I våra vatten, som Nyköpingsån, där kommunen är fiskerättsägare, har vi en grupp engagerade personer som hjälper till med tillsynen. Men det skulle behövas mer resurser för att samordna och bedriva effektiv tillsyn, säger Nils Ljunggren. 

Mats Eriksson från insjöfiskarna, konstaterar att det krävs ekonomi och muskler för att anlita tillsyningsmän i sjöarna, men att de, där de finns, motverkar tjuvfisket. 

Håkan Gibro, som patrullerar Hjälmaren på Länsstyrelsens uppdrag, säger att tjuvfiskarna ofta är ute på nätterna. 

– Vi är ute två till fyra gånger i veckan. Vi hittar en del burar och redskap som inte är märkta. Men vi är ju anställda, vi har inte hur mycket tid som helst eller hur stora ekonomiska resurser som helst. Tyvärr skulle det behöva vara dygnet-runt-passning på det här. Utan hjälp från yrkesfiskarna skulle vi inte klara det.

Här får man fiska

I Mälaren, Hjälmaren och längs Östersjökusten får man fiska från land med handredskap. Dit hör metspö och kastspö, men varken nät eller burar.

I många mindre sjöar krävs fiskekort. Ofta finns regler om hur stora eller små, eller antal fiskar, man får ta upp. En del sjöar säljs det inga fiskekort till, då är det inte tillåtet att fiska där.

Den som bryter mot fiskebestämmelserna kan dömas till fängelse i högst ett år, men i realiteten är åtal ovanliga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!