Tommy Myllymäki ambassadör för initiativ mot övergrepp

Stjärnkocken Tommy Myllymäki har utsetts till ambassadör för projektet Resekurage. Syftet är att informera om att sexuella övergrepp på barn förekommer i samband med resor och att det går att anmäla på plats.

Sörmland2016-12-14 17:03

Kändiskocken och Katrineholmssonen Tommy Myllymäki är en av resekurageledarna och tycker att det är en jättebra kampanj.

– Att ställa upp är en självklarhet eftersom jag själv sett sexhandel mot barn när jag varit utomlands. Alla ser det någon gång när de är på semester och jag tycker det är viktigt att visa att det går att förändra, säger han.

Sveriges länsstyrelser har fått i uppdrag av regeringen att starta Resekurage, vilket är ett initiativ mellan länsstyrelserna, polisen, Nationellt metodstöd mot prostitution och människohandel (NMT) och World childhood foundation. Det är ett samverkansprojekt för att få människor på resande fot att anmäla misstänkta sexuella övergrepp mot barn.

På hemsidan resekurage.se kan människor ta del av information om sexuella övergrepp i samband med semester utomlands, samt anmäla misstankarna till polisen. Polisen gör sedan en bedömning av tipset och skickar det vidare till det land där brottet har begåtts. Enligt länsstyrelsen är det många som bevittnar övergreppen, men har svårt att veta hur brotten ska anmälas.

Tommy Myllymäki berättar att responsen varit väldigt positiv, men att det inte är många som visste att den här möjligheten fanns.

– Fler anmälningar kan leda till förändring. Det händer ingenting om vi blundar för de här problemen, fortsätter han.

Tommy Myllymäki har dessutom en egen insamling i form av en middag som kommer äga rum i Stockholm. Överskottet kommer gå till kampen mot sexhandel med barn.

Petra Tammert Seidefors är projektledare på länsstyrelsen. Hon berättar att kampanjen pågått sedan julen 2014 och de nu hittat ambassadörer verksamma från olika yrkesgrupper.

– I det första steget tar de ställning i frågan och sprider budskapet i sina sociala kanaler. Vi får se om det blir ett större samarbete framöver, säger hon.

Hon berättar också att resekurageledarna gör det här utan ersättning.

– Alla har ett genuint engagemang och gör det utan att få betalt.

Information om kampanjen har bland annat satts upp på flygplatser runt om i landet. Dessutom samarbetar de svenska myndigheterna med flera stora resebolag för att få så stor spridning på projektet som möjligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om