Tågutropen får vara kvar – i alla fall tillfälligt

Synskadades riksförbund har varit kritiska till att utropen vid Sveriges järnvägsstationer skulle upphöra. Nu backar Trafikverket. "Vi väntar tills appen är framme och då gör vi det", säger Tomas Gustavsson, enhetschef på Trafikverket.

Tilde Sjölander pendlar med tåget tre till fyra gånger i veckan.

Tilde Sjölander pendlar med tåget tre till fyra gånger i veckan.

Foto: Magnus Grimstedt

Sörmland2021-11-16 17:07

Det var från och med 15 november som tågutropen skulle sluta på Sveriges järnvägsstationer. Planen var att det bara skulle utgå ett högtalarmeddelande om tid eller plats för en avgång hade ändrats.

undefined
Det var från och med i går, 15 november, som tågutropen skulle sluta på Sveriges järnvägsstationer.

När tidningen fick tag i Tomas Gustavsson, enhetschef på Trafikverket, satt han på tåget från Borlänge på väg mot Göteborg.

Fick du ett utrop när du klev på tåget i Borlänge?

– Ja, haha, alla utropen är tillbaka, säger Tomas Gustavsson.

Ni fick backa på genomförandet att ta bort utropen?

– Vi skjuter på genomförandet tills den mobilapp som vi håller på att utveckla blir färdig. Den ska vara till stöd för synskadade, säger Tomas Gustavsson.

En app finns redan, men Tomas Gustavsson berättar att det är en ny version som håller på att utvecklas och att man från Trafikverket förstått hur viktigt det hjälpmedlet är.

– Vi såg kanske inte att det var så avgörande, men reaktionerna har blivit ganska stora, och då lyssnar vi, säger han.

undefined
Tilde Sjölander pendlar med tåget tre till fyra gånger i veckan.

Tilde Sjölander pendlar med tåget tre till fyra gånger i veckan. Nu står hon på perrongen och väntar på tåget mot Stockholm. Utropet ljuder från högtalarna när tåget rullar in.

– Utropen är jättebra för de som är synskadade. Så för deras del är det skönt att de pratar när tågen kommer in till perrongen. Och på vintern när det är kallt och tågen nästan alltid är sena, säger Tilde Sjölander.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!