Under första halvan av 2021 har totalt 668 personer i Sörmland blivit av med sina körkort, det visar ny statistik som Transportstyrelsen tagit fram. Det är en ökning med 9,8 procent, jämfört med samma period under föregående år.
– En anledning till det beror i mångt och mycket på att polisen ökat sin trafikövervakning. Den vanligaste återkallelsepunkten vi ser är "en väsentlig överträdelse, vanligen fortkörning" – det handlar då bland annat om körning mot rött ljus eller att man rattsurfat med mobilen i handen i samband med körning, säger Stefan Appelberg.
Ett körkort kan återkallas baserat på nio olika punkter. Om man får sitt körkort återkallat enligt punkterna 1-6 så beslutar Transportstyrelsen om en så kallad spärrtid. Det innebär att du inte får köra bil under den tiden.
– Om det finns flera grunder för en och samma återkallelse blir totalsumman längre, förklarar Stefan Appelberg som menar att därmed blir spärrtiden längre.
341 personer har fått sitt körkort återkallat på grund av ”en väsentlig överträdelse, vanligen fortkörning” – vilket är den överlägset vanligaste orsaken till att sörmlänningarna blir av med sitt körkort. Under första halvåret beslutade Transportstyrelsen om 13 448 återkallelser i den kategorin, räknat på hela landet. I många av de fallen, 18,9 procent, är föraren i åldern 18-24 – trots att de endast utgör 7,3 procent av den totala körkortspopulationen.
En återkallelsegrund som däremot har minskat i Sörmland, jämfört med förgående år, är återkallelsegrund 8 – "ej lämnat läkarintyg eller bevis om godkänt förarprov". Något som kan anses vara en direkt följd av pandemin.
– Det rör sig om förare som vi har begärt in läkarintyg ifrån. Dessa personer har inte inkommit med läkarintyg och har då fått sitt körkort återkallat. Under pandemin har det varit svårt att få tid till vårdcentralen och i och med det har vi förlängt den tiden så att de personerna ska få en chans att inkomma med det, säger Stefan Appelberg.
Noterbart är också att Transportstyrelsen dragit in totalt 699 körkort från personer som är under 18 år.
– Det är jättetråkigt. Ofta handlar det om att personerna saknar konsekvenstänk. Den dagen man vill ta körkort för bil så kommer det bli svårare att få ett lämplighetsintyg, säger Stefan Appelberg.