Tre utbildningar av fem håller inte kvaliteten

Tre av fem specialistsköterskeutbildningar på Mälardalens högskola har brister i kvaliteten. Om inte bristerna åtgärdas inom ett år riskerar skolan att förlora examenstillståndet.

MDH

MDH

Foto:

Sörmland2014-10-22 16:33

Mälardalens högskola är långt ifrån ensam om att få sina specialistsköterskeutbildningar ifrågasatta. Detsamma gäller 79 av 134 utbildningar vid svenska högskolor och universitet. Universitetskansler Harriet Wallberg är bekymrad:

– Det är ett allvarligt läge som universiteten och högskolorna naturligtvis måste få rätsida på. Vår utvärdering visar samtidigt att de har goda förutsättningar att komma tillrätta med problemen, vilket är positivt, säger hon.

Nu sätter man press på utbildningsansvariga som får ett år på sig att åtgärda bristerna. Annars riskerar de att förlora examenstillståndet.

Maria Müllersdorf, akademichef vid MDH:s akademi för hälsa, vård och välfärd försäkrar att man tar kritiken på största allvar.

– En del av bristerna blev vi varse redan medan utredningen pågick och där har vi redan börjat förbättringsarbetet. Vi ser till exempel att vi måste bli bättre på dokumentation.

Bristen på specialistutbildade sjuksköteskor är ett av sjukvårdens största personalproblem och landstingen slåss om dem som examineras från lärosätena.

Samtidigt har skolorna mycket svårt att hitta praktikplatser till sina studenter.

– Klinikerna har brist på personal och tvingas säga nej för att arbetssituationen är så pressad. Det är en sorts moment 22, säger Maria Müllersdorf.

Men landstingen gör ändå sitt bästa, tillägger hon.

– Landstingen och vi samproducerar ju utbildningen.

En ljuspunkt finns trots allt. MDH:s specialistsköterskexamen psykiatrisk vård får betyget mycket hög kvalitet. Utbildningen hör därmed till de som får en extra "kvalitetspeng" av regeringen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!