Efter jul och nyår sjönk antalet smittade av luftvägsinfektioner som covid-19, säsongsinfluensa och RS, något som tidningen rapporterat om tidigare.
Den avgående smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo menade då att minskningen berodde på att de flesta varit lediga och endast umgåtts med vänner och familj.
Dock hyste han samtidigt en oro för att smittorna skulle kunna komma att öka igen vecka tre, när skolorna och jobb dragit igång igen – detta baserat på statisk från tidigare år.
Men så var inte fallet i år – i stället för en ökning förra veckan ser man en fortsatt minskning av samtliga luftvägsinfektioner.
– Vi ser en fortsatt nedgång här i Sörmland, vilket är positivt, säger Sörmlands nya smittskyddsläkare Malin Enarsson.
Under vecka tre konstaterades totalt 74 personer med covid-19, vilket är 8 procent av den testgrupp som regionen testar för viruset. Vecka 50, när smittoppen var som högst konstaterades 606 fall, det vill säga 30 procent av testgruppen för smittan, enligt henne.
– Nu testar vi bara en liten grupp, så det är bara toppen av isberget. Men det visar på att smittan går ner.
Finns det en risk att covid-19 får ny fart under våren?
– Med tanke på att många nu är vaccinerade och att de flesta redan haft det en gång har vi nu ett annat grundskydd. Men det skulle vara om exempelvis en ny variant skulle ta sig hit. Det är därför svårt att säga – men det tyder på att covid-19 börjar bete sig som en säsongsinfluensa som har sin topp under vintersäsongen.
Båda varianterna av den så kallade säsongsinfluensan har också minskat. Under vecka 52 var smittan som högst konstaterades 113 fall av influensa A och 30 fall av influensa B. Förra veckan hade siffrorna sjunkit till 32 respektive 17 fall i Sörmland – men än är inte säsongsinfluensan över.
– Influensa B brukar vi se lite fler fall längre in på våren, runt mars.
Även RS-smittan bland barn och ungdomar under 18 år har minskat från toppen vecka 51 då 41 fall konstaterades till 20 fall under vecka tre. Dock vill Malin Enarsson påpeka att det är möjligt att det kommer en topp till längre fram.
– Vi vet att RS-viruset även finns i övriga befolkningen och att vi tidigare år har kunnat sett fler smittoppar än en, säger Malin Enarsson.