Hyrbroms skulle spara pengar – ändå ökar utgifterna

I februari satte Region Sörmland in en broms för inhyrda allmänsjuksköterskor. Trots det fortsätter den totala bemanningskostnaden att öka.

Trots att regionen kapat antalet hyrsjuksköterskor med hälften fortsätter kostnaderna för bemanning att rusa på totalen. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Trots att regionen kapat antalet hyrsjuksköterskor med hälften fortsätter kostnaderna för bemanning att rusa på totalen. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Foto: Malin Stenström

Sörmland2023-09-26 06:43

Extern inhyrning av sjuksköterskor och läkare är en utgift som kostat Region Sörmland stora summor genom åren. Under 2022 lade regionen 380 miljoner kronor på bemanning, en ökning med 40 procent mot året innan. Och det från en nivå som i sig var en ökning från året dessförinnan, då kostnaden hade ökat med nära 30 procent. 

För att komma åt de snabba kostnadsökningarna bestämde sig regionen för att kraftigt reducera inhyrningen av allmänsjuksköterskor, med start 1 februari i år. Men nu har siffrorna för första halvåret kommit, och de visar att bemanningskostnaderna fortsätter att öka på totalen. Visserligen inte lika mycket som tidigare år men utgiftsposten ligger, trots hyrbromsen, sju procent högre än första halvåret förra året.

– Vi har minskat antalet sjuksköterskor med ungefär hälften sedan februari. Däremot har vi haft ökade kostnader för läkare, säger regionens hälso- och sjukvårdsdirektör Magnus Johansson.

undefined
Hälso- och sjukvårdsdirektör Magnus Johansson vill kraftigt minska andelen bemanningsanställda i vården.

På totalen är alltså utgiftsökningarna fortsatt ett problem. Kostnaderna för hyrläkare ökar mer än vad minskningen av hyrsjuksköterskor sparat. 

– Därför kommer vi nu också att jobba vidare med en reduktion av läkare från första december. Just nu har vi alldeles för stor andel inhyrd personal, bland både sjuksköterskor och läkare. 

Även i framtiden ser Magnus Johansson ett behov av att plocka in personal via bemanning, för att exempelvis täcka upp för ordinarie personals semestrar. Men de ska vara klart färre än idag. 

Målet är att andelen inhyrd personal ska ligga närmare två procent av antalet anställda. Att jämföra med ungefär sju procent som det ligger på just nu.  

Men att ersätta hyrpersonal med regionens egna anställda har inte varit helt enkelt. När hyrminskningen av sjuksköterskor sattes igång hade regionen inte lyckats rekrytera tillräckligt med folk för att hålla verksamheterna igång. Vårdplatser fick därför stängas på grund av personalbrist, bland annat på psykiatrin vid Nyköpings lasarett och strokeavdelningen på Mälarsjukhuset i Eskilstuna. 

Kan det få liknande konsekvenser när ni nu ska reducera hyrläkare också?

– Till viss del kommer det att kunna påverka tillgängligheten i vården, ja.

Vilka kommer kunna bli drabbade då?

– Det är på vissa håll som vi har svårt att rekrytera läkare till anställningar. Inom vissa bristspecialiteter till exempel.  

Vad handlar det om för verksamheter?

– Det får vi se när vi kommer närmare. Det kan jag inte svara på än. 

Kan gå mot en fördubbling

Om helåret 2023 slutar på samma ökning som under första halvåret så kommer kostnaderna att ha gått från omkring 200 miljoner kronor 2019 till det dubbla, cirka 400 miljoner kronor i år. 

Regionens kostnader för hyrsjuksköterskor har sjunkit med 25 procent jämfört med hela 2022, sedan hyrbromsen infördes i februari. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!