Tidningen har tidigare berättat om planerna på att slå samman kvinnoklinikerna i Sörmland till en gemensam klinik.
Idén har fått hård kritik. Från Läkarföreningens sida ser man inga fördelar, men däremot stora risker med en sammanslagning.
Marie Engman är vice ordförande i Läkarföreningen i Sörmland. Hon befarar att en sammanslagning ska leda att personal väljer att sluta, vilket i sin tur skulle öka behovet av inhyrd personal, med ökade kostnader som följd.
Enligt Marie Engman har klinikerna redan i dag problem med bemanningen. Farhågan är att detta ska leda till att personal ska tvingas åka mellan de olika sjukhusen om det bara finns en klinik.
– Och för det är Sörmland inte bra uppbyggt, det är långt emellan och dåliga vägar, säger Marie Engman.
På sikt skulle sammanslagningen, med personalflykt som följd, kunna leda till att utbudet vid det mindre sjukhuset minskar, befarar hon. Marie Engman pekar på erfarenheter från andra delar av landet, där just detta skett. I förlängningen skulle förlossningen i Nyköping kunna vara hotad.
Sammantaget ser hon inga fördelar varken ekonomiskt, för personalen eller för patienterna.
– Det blir större problem med bemanningen och det blir inte bättre, utan sämre vård för befolkningen.
Joline Asp jobbar som specialistläkare på kvinnokliniken i Nyköping och är facklig företrädare för läkarna där. Hon delar Marie Engmans oro, något som hon menar att en överväldigande majoritet av personalen vid kliniken i Nyköping också gör. En namninsamling i protest mot planerna på en sammanslagning har skrivits under av ett 90-tal av klinikens cirka 135 medarbetare.
– I princip alla som vi frågat har skrivit på, säger Joline Asp.
Listan med namnunderskrifterna har skickats till regionstyrelsen inför politikernas beslut på tisdag den 26 mars.
De ledande tjänstemännen i regionen, som tagit fram förslaget, ser dock stora fördelar med en sammanslagning. En länsgemensam klinik bedöms öka förutsättningarna för en god, jämlik och tillgänglig vård, enligt det beslutsunderlag som tagits fram inför regionstyrelsens beslut.
– Vi ser fördelen med kunskaps- och erfarenhetsutbyte. Vi ser att det finns utmaningar i dag med samverkan och att vi behöver stärka den, säger regondirektör Magnus Johansson.
Att personal skulle behöva resa mellan sjukhusen för att det finns en gemensam klinik stämmer inte, enligt regiondirektören.
– Nej, det är inte alls med i underlagen överhuvudtaget. Är det så att vi skulle behöva transportera personal så är det något vi skulle diskutera även i dag. Det har inget att göra med att vi har en gemensam chef, säger han.
Sammanslagningen beräknas medföra en besparing på 1,8 miljoner kronor genom att en verksamhetschefstjänst försvinner. På längre sikt finns möjligheter till effektiviseringar genom ökat samarbete, enligt utredningen. Men det är inte i besparingarna som är den största fördelen med en sammanslagning, enligt Magnus Johansson.
– För vår del handlar det här snarare om att stärka de här klinikerna som helhet, än om något annat, säger han.
I dag finns två kvinnokliniker i Sörmland, en gemensam för Mälarsjukhuset i Eskilstuna och Kullbergska sjukhuset i Katrineholm och en i Nyköping. Kvinnoklinikerna ansvarar bland annat för förlossningsvården. Någon stängning av förlossningsavdelningen eller av andra verksamheter i Nyköping finns inte med i det nu aktuella förslaget.