Trots personalbristen lovas fler vårdplatser

Bristen på bemanningssjuksköterskor kan leda till en slitig sommar för vårdpersonalen – och ett osäkrare klimat för patienterna.

Lasarettsuppf-ljning002.jpg

Lasarettsuppf-ljning002.jpg

Foto:

Sörmland2014-05-30 22:00

I april gick Landstinget Sörmland ut och sa att det skulle finnas fler öppna vårdplatser denna sommar. Men än har inte all personal tillsatts, och Ulla Jordán på Vårdförbundet flaggar för att det ser ut att kunna bli en hård sommar för länets vårdpersonal.

På Kullbergska sjukhuset i Katrineholm uppges läget vara stabilt, enligt Åsa Högnäs Bredell, verksamhetschef på vårdplats- och mottagningsenheten.

– Vi kan inte säga välbemannat, men det finns folk. Vi klarar oss så länge ingen blir långtidssjuk. Vi har runt 50 vårdplatser, som vi brukar ha. Vi klarar sommaren på grund av operationsstoppet.

Däremot så kan alla som har råkat ut för traumafall, trafikolyckor, akuta hjärtinfarkter och dylikt påverkas av underbemanningen då dessa åker till Eskilstuna i första hand. Där är läget sämre.

I mitten av maj saknades fortfarande åtta eller nio bemanningssjuksköterskor på Mälarsjukhuset i Eskilstuna. I förra veckan hölls ett krismöte.

– Vi ska göra en riskanalys under den kommande veckan, och först när vi är klara med den så kan vi se hur vi ligger till, berättar Hans Svensson, divisionschef medicinsk service.

Han bekräftar att man ännu inte lyckats rekrytera alla hyrsjuksköterskor som behövs, men kan inte ge en exakt siffra på hur många som saknas. Han kan heller inte i nuläget säga hur många fler vårdplatser som tillkommer.

Ulla Jordán tycker att det är ett problem att landstinget gått ut med att vårdplatserna ska vara fler i år än tidigare somrar innan all personal är anställd.

– Det är inte lätt att få tag på bemanningssjuksköterskor.

De som får täcka upp för påståendet är den ordinarie personalen, som får lägga in övertid och eventuellt skjuta på semestern. Ulla Jordán hänvisar till färsk forskning som visar på hur patientosäkert ett sådant klimat blir. Det leder inte bara till utsliten personal utan innebär också en risk för patienterna.

– Om en sjuksköterska har för många patienter att ta hand om ökar dödligheten markant. Det är dåligt för patientsäkerheten.

Hans Svensson uppger att landstinget jobbar aktivt med att lösa problemet.

– Riskerna man ser är belastningstoppar, med många patienter och fullbelagt på sjukhusen. Men sommarplanering är dynamisk in i det sista.

Den 9 juni släpper Vårdförbundet sin officiella rapport om hur sommarbemanningen ser ut över hela landet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om