Det är dags för hösttermin också för Region Sörmlands ledning. Sparkraven ligger kvar och tuffa beslut om nedskärningar i verksamheten väntar när regionen förväntas gå med en miljard i underskott.
– Vi har ungefär samma siffror att förhålla oss till som tidigare. Men vi hoppas att alla de besparingar vi redan gjort börjar visa resultat snart, säger Vård för pengarnas Tomas Borin, högste ansvarige politiker för personalfrågor i Region Sörmland.
– Vi är glada att vi var så tidigt ute som vi var med sparkraven, jämfört med många andra regioner. Jag känner mig ändå försiktigt positiv, och hoppas att vi så småningom ser effekterna av vårt arbete.
Det tidigare målförslaget att minska på personalstyrkan med två procent över alla verksamhetsområden ligger kvar. Regionfullmäktige tar beslutet på mötet den 17 september.
– Vi försöker på alla sätt att hela tiden spara pengar, högt och lågt. Vi drar in abonnemang och vi förändrar arbetssätt. Men i slutändan är ändå frågan: Har vi rätt personalstyrka?
– Vi måste självklart fylla kompetensbehovet i verksamheten, men samtidigt hålla igen. Det är en balansakt.
Tomas Borin och kollegorna i regionstyret är lättade över att regionen kunnat fastanställa personal så pass bra efter att man fasat ut hyrsjuksköterskorna ur verksamheten.
– Vi har lyckats rekrytera både sjuksköterskor och läkare, och samtidigt sker en intern rörlighet på sjukhusen. Medarbetare flyttar dit de behövs bäst helt enkelt.
Hur blir det då med de studieförmåner vårdpersonal i Sörmland har, inrättade just för kompetensutveckling? Det finns studiebidrag att söka för den som vill plugga vidare. Och sjuksköterskor får gå specialistutbildningar med full lön.
De blir kvar, intygar Tomas Borin.
– Jag tror vi har medel till ett 20-tal sjuksköterskor som vill plugga heltid i höst. Det här är förmåner vi behöver. Eventuellt inför vi bara ett övre lönetak under studietiden.
Regionen drar heller inte in på sitt generösa friskvårdsbidrag på 5 000 kronor/år.
– Där är vi i topp i landet, och det känns skönt att vi kan fortsätta vara det.
– Det vi drar ned på är traineeprogrammet. Det blev inte så funktionellt som vi tänkt. Många hoppade av programmet och började jobba på den avdelning de praktiserade. Det är ju i och för sig positivt att de hittat en arbetsplats de trivs på.