Tuffare krav på grisbönder

Från och med i sommar kommer alla grisuppfödare att kontrolleras hårdare. Köttproduktionen måste certifieras, om bönderna ska få leverera till svenska slakterier. De bönder som inte klarar kontrollerna kan stängas av i ett år.

Sörmland2010-03-17 06:29

I november förra året smygfilmade djurrättsaktivister hur grisar vanvårdades på svenska gårdar. Bland annat på Lars Hultströms gård i Flen, vilket väckte stort uppseende.

Lars Hultström var då ordförande i köttproducenternas egen intresseförening Swedish Meat.

Nu inför slakterinäringen hårdare kontroller, för att återställa förtroendet för svenskt kött. Svenskt Sigill ska kontrollera gårdarna på uppdrag av slakteribranschen. Checklistan som används innehåller 44 punkter, varav 13 kallas för kritiska.

– Brister en leverantör på en kritisk punkt stängs han av, säger Sören Persson, vd på Svenskt Sigill.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!