Tuffare sparkrav kan tvinga fram att mer vård köps in – och säljs

Redan om tre veckor ska det finnas nya, skarpare förslag på hur regionen kan spara. På agendan står sådant som att köpa mer vård av andra och att dra ner på personal som inte jobbar i vården.

För att spara pengar kan Region Sörmland köpa mer vård av andra regioner, i stället för att själv utföra vården i egen regi.

För att spara pengar kan Region Sörmland köpa mer vård av andra regioner, i stället för att själv utföra vården i egen regi.

Foto: Adam Wrafter

Sörmland2024-05-30 16:16

Nyheten i korthet

  • Region Sörmland står inför tuffa sparkrav då budgeten överskrids med 140 miljoner kronor i år, trots ett redan budgeterat underskott på 900 miljoner.
  • Regionstyrelsen överväger att köpa mer vård från andra regioner eller privata aktörer, samt att minska icke-vårdrelaterad personal.
  • Mer konkreta besparingsförslag kommer att presenteras vid regionstyrelsens möte den 18 juni.

– Läget är sådant att nu behöver vi få ännu skarpare åtgärder.

Det säger regionstyrelsens ordförande Christoffer Öqvist (M) om att det nu behövs nya, tuffare sparkrav i Region Sörmland. Som tidningen berättat, tyder den nuvarande ekonomiska prognosen på att budgeten överskrids med 140 miljoner kronor i år. Och då hade man redan budgeterat med ett underskott på närmare 900 miljoner.

Politikerna i regionstyrelsen beslutade därför förra tisdagen om en rad – än så länge övergripande – åtgärder som ska spara pengar. Dit hör att ta fram förslag på vilka av regionens verksamheter som kan vara "lämpliga för konkurrensutsättning".

Detta kan enligt Christoffer Öqvist betyda att vård som i dag bedrivs i Sörmland i stället köps av andra regioner eller av privata aktörer. Men också ett ökat samarbete men grannregionerna, där dessa i sin tur förlägger mer av sin vård i Sörmland.

undefined
Christoffer Öqvist (M), regionstyrelsens ordförande.

– Vi har pratat om det länge, men kanske inte riktigt kommit till skott, att vi ska ha större gemensam produktionsplanering, där vi hjälper varandra. Vi i Sörmland är till exempel väldigt bra på knän, höfter och leder och sådana saker. Där kanske vi skulle kunna sälja mer tjänster till andra regioner, säger han.

En annan åtgärd är att se över all personal som inte arbetar patient- eller vårdnära. Enligt Christoffer Öqvist handlar det bland annat om regionens tjänstemannaorganisation.

– Administratörer, HR-staben, ekonomistaben, kommunikatörer, alla sådana delar, säger Christoffer Öqvist.

Politikerna har också beslutat att vården ska göra "vad som krävs men inte mer".

– Vad det i praktiken innebär är att vi har fått många rapporter att man tycker, kanske framför allt från läkare, att det är väldigt många nationella riktlinjer som säger att det ska dokumenteras och rapporteras och en massa sånt, som inte är någon direkt patientnytta. Det vi säger är: gör det som är till nytta för patienten, förklarar Christoffer Öqvist denna punkt.

undefined
Magnus Johansson, regiondirektör i Region Sörmland.

Enligt regiondirektör Magnus Johansson handlar sparkraven om att fokusera på kärnverksamheten.

– Det är just behandling och vård som ska prioriteras, till förmån från annat, vad det nu kan vara, administration eller så, säger han.

På torsdagen kom besked om att 20 tjänster försvinner, bland annat kring måltidsvärdar, städning och patienttransporter.

Till regionstyrelsens möte den 18 juni ska det läggas fram mer konkreta förslag på besparingar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!