– Slutkonsument kommer ju att tro att han köper något riktigt exklusivt, säger Johan Thorslund.
Han är Sveriges enda tunnbindarmästare och driver Thorslundkagge i Högsjö utanför Vingåker. Företaget har levererat samtliga fat i svensk ek som Mackmyra använder i sin whiskytillverkning.
Johan Thorslund är kritisk till att Mackmyra byter namn på sin whisky "Den Första Utgåvan" till "Svensk ek" eftersom andelen whisky som lagrats på svenska ekfat bara uppgår till 5,4 procent.
När Johan Thorslund i mars fick höra talas om att Mackmyra tänkte ändra namnet tog han kontakt med whiskytillverkaren och förklarade att han ansåg namnet vilseledande.
– Det är inte bra för den svenska eken att det begås övergrepp på den, säger Johan Thorslund.
Han kontaktade även Livsmedelsverket med ett förslag till standard för namn på produkter där fat av svensk ek används. För att en produkt ska få kallas "svensk ek" ska 100 procent av produkten vara lagrad 100 procent av lagringstiden på fat av svensk ek, enligt Thorslunds förslag till standard.
Livsmedelsverket har svarat att det inte är bemyndigat att reglera standard för fat av svensk ek. Livsmedelsverket menar dock att svenska whiskyproducenter eventuellt skulle kunna ansöka om att få namnet whisky skyddat enligt en EG-förordning på samma sätt som till exempel Svensk Vodka.
– När man söker om skydd för en spritdryck kan man beskriva hur den tillverkas. De kanske kan specificera att om man ska skriva 'lagrad på svensk ek' på svensk whisky så ska den vara gjord enligt de här specifikationerna, säger Ann Mohlén Årling, ämneskoordinator och jurist vid Internationella avdelningen på Livsmedelsverket.
När Mackmyra ändå valde att gå vidare med lanseringen av "Svensk ek" skickade Johan Thorslund ut ett pressmeddelande med rubriken "Whiskyskandal" där han bland annat menade att den svenska whiskyn nu fått sin egen motsvarighet till hästköttsskandalen.
– Svensk ek är det mest exklusiva materialet vi använder och kostnaden att lagra på dessa fat är extremt mycket dyrare än att lagra på begagnade bourbonfat, skriver Thorslund i pressmeddelandet.
Han har även anmält Mackmyra till Konsumentverket. Hans Lundin är presschef vid Konsumentverket.
– Det här har inte lett till någon åtgärd från vår sida än i alla fall, säger han.
Efter att Thorslunds kritik rönt allt större uppmärksamhet, bland annat i riksmedia, gjorde Mackmyra på tisdagen ett uttalande på sin hemsida. Företaget skriver att det ska sätta ut andelen whisky som lagrats på ekfat av svensk ek på förpackningen.
Johan Thorslund menar att det är ett steg i rätt riktning.
– Men man kan inte ha namnet 'Svensk ek' om den inte är 100-procentig, säger han.
Mackmyra beklagar att Thorslundkagge inte tycker att det nya produktnamnet är attraktivt. Företaget skriver även att det ogärna ser en utveckling där märkningen styrs av fatbindarnas ekonomiska intressen.
Johan Thorslund hävdar att han inte drivs av något ekonomiskt egenintresse.
– Om de hade skrivit 'med inslag av svensk ek' och köpt hälften så många fat av oss så skulle jag vara nöjd. Jag har definitivt inget ekonomiskt egenintresse där, utan det är bara att definitionen måste vara korrekt, säger han.