Det var i förra veckan som ägarna fattade misstanke om kvarka på en gård i Nyköpings kommun. De har precis köpt in hästen, som varit på gården i några dagar, när den uppvisade typiska symptom på sjukdomen: feber och rinnande näsa.
Länsstyrelsen har konstaterat att det rör sig om kvarka och gården har isolerats.
Förutom gården i Nyköping konstaterades sjukdomen i dagarna även på Löflunda gård i Trosa kommun. Den smittade hästen har stått på stallet sedan förra våren, men stod tidigare på en gård som hade kvarka för några år sedan. Vid ett veterinärbesök togs därför ett prov på hästen, trots att den inte visade några symptom. Det visade sig att den är bärare av bakterien utan att hittills ha varit sjuk eller smittsam. Hästen äter nu penicillin och hålls isolerad tills ett nytt test visar negativt.
– Vi agerar som om han skulle vara sjuk och håller honom isolerad från de andra hästarna både i stallet och i hagarna, säger stallets ägare Anngelica Eriksson.
Ytterligare två sjukdomsfall har nyligen upptäckts i Sörmland: på Nyby/Torshälla ridklubb, samt på en gård i Mariefred.
Länsveterinär Kristian Königsson bekräftar att det har varit väldigt många kvarkafall det senaste året. Den fruktade bakterien har inte varit så utbredd i Sverige sedan början av 2000-talet.
Just kring hästar som precis har köpts in och transporterats till nya ägare kan det vara läge att vara extra vaksam.
– Smittan kan finnas hos hästen utan att den är sjuk. Allt ändras ju för en häst när den flyttas och de kan bli stressade av själva transporten och därmed lättare utveckla sjukdomssymptomen, säger Königsson.
Oavsett om den nya hästen visar tecken på sjukdom eller inte, rekommenderar han hästägare att sätta dem i karantän i ett eget stall.
– Ha en overall och kläder för karantänsstallet och andra kläder för det vanliga stallet. Ta tempen på hästen varje dag för det är bara hästar med tempstegring som är smittsamma. Har hästen ingen stegring så är det ingen risk. Har du den i karantän i ungefär två-tre veckors tid så är du relativt säker.