Allt fler gymnasieelever i Flen, Eskilstuna och Strängnäs skolkar så pass mycket att de får indraget studiebidrag. Flen är den kommun i vårt område där andelen ökat mest, från omkring 9 procent av eleverna under läsåret 2013/2014 till närmare 15 procent förra läsåret.
– Att frånvaron ökar i sig är naturligtvis inte bra och det är något vi tar på fullaste allvar. Frånvaro är något vi jobbar med hela tiden eftersom det påverkar kunskapsutvecklingen, säger Jonas Axelsson, rektor på kommunala Prins Wilhelmgymnasiet i Flen.
Han tror att en anledning till att fler får bidraget indraget beror på att skolan blivit bättre på att rapportera in skolket men han tror också att skolan kan vara lite tydligare med vad som faktiskt händer om en elev skolkar för mycket.
– Jag tycker vi är bra på att informera men kanske har vi inte varit tydliga nog. Det är jätteviktig information och det är viktigt att resonera kring skolk så att alla förstår vad det är innebär.
Gymnasieeleven Isabel Björkman från Eskilstuna börjar tredje året till hösten och hon vet flera elever som väljer bort att gå till skolan emellanåt. Hon tror också att tydligare information kan vara lösningen.
– Jag tror inte folk tänker på att studiebidraget kan bli indraget. Vet folk om det så kanske de skärper sig, säger hon och fortsätter:
– Studiebidraget ska gå till skolan och är man inte där så ja, då ska man inte få det.
I Eskilstuna och Strängnäs har andelen gymnasieelever som fått studiestödet indraget också ökat sedan förra läsåret, från drygt 7 procent till dagens 8, 4 procent.
Thomas Axelsson är rektor på privata gymnasiet Europaskolan i Strängnäs. Han tycker att det är viktigt att skolan markerar att skolk inte accepteras och därför anser han att det är bra att skolorna har fått skärpta rapporteringsregler från CSN.
– Jag tycker att de är väldigt bra. Skolan är viktigt precis som ett arbete. Vi räknar med att anställda kommer till jobbet och likaså måste alla komma till skolan, säger han och poängterar att det handlar om att den allmänna inställningen till skolan måste bli bättre.
Vad har skolan för ansvar i det då?
– Normalt säger man att skolan ska göra mer men här måste också vårdnadshavare och elever göra mer. Skolan gör vad den kan, säger Thomas Axelsson.