– Traditionellt, enligt bondepraktikan, infaller rötmånaden nu. Men rötmånadsförhållanden, med kombinationen av värme och fukt, kan lika gärna inträffa under andra delar av sommaren. Då gynnas mikroorganismer som gör att maten kan bli förstörd eller att man blir sjuk, säger Jonas Toljander, mikrobiolog på Livsmedelsverket.
Rötmånaden pågår traditionellt mellan 24 juli och 24 augusti och kännetecknas av en tid med både regn och solsken. Just värme och fukt är en ypperlig miljö för mögelsvampar och bakterier att frodas i.
Råkar du få i dig mat som blivit dålig kan du bli magsjuk. En halv miljon svenskar blir matförgiftade varje år, med symptom som illamående, kräkningar och diarré. Vanligtvis går det över på ett dygn, men har du otur kan du bli ordentligt sjuk.
– Huvudtipset är att hålla koll på temperaturen. Håll varm mat varm och kall mat kall. Är det ljummet är det inte bra.
Man kan ta med en kylväska för att hålla temperaturen på vägen hem från matvaruaffären. Kylen kan behöva jobba hårt när det är varmt, så det är bra att dubbelkolla så att temperaturen ligger på fyra grader. Varm mat ska hålla en temperatur över 60 grader när den är varm, och kylas ned så fort som möjligt för att undvika bakterietillväxt. Du kan exempelvis använda dig av ett kallt vattenbad eller portionera upp i mindre behållare.
– De vanliga råden kring hygien gäller också. Vara extra noggrann med att tvätta händerna och inte låta grönsaker och rått kött blandas. Diska knivar och skärbrädor ordentligt ifall du ska använda samma, säger han.
Tillhör du inte en riskgrupp (exempelvis äldre med underliggande sjukdom eller nedsatt immunfördvar)behöver du inte oroa dig för att drabbas svårt av matförgiftning – men det finns fall som rentav lett till döden.
– Det finns allvarliga matförgiftningar. Förra året var det ett antal äldre, sköra personer som avled, troligen till följd av listeria från vakuumförpackad lax. Tillhör man en riskgrupp och råkar ut för en otrevlig mikroorganism kan det gå illa, men det är inget problem om man är normalfrisk, säger Jonas Toljander.
Men du behöver ändå inte slänga mat i onödan, framhåller han.
– Oftast blir mat oaptitlig innan den blir farlig att äta, så du måste inte nödvändigtvis kasta den vid bäst före-datumet. Man får titta, lukta och smaka på den för att avgöra.