För den som i går besökte den regionala UF-mässan i Eskilstuna kunde det vara svårt att tro att Sörmland tillhör en av de svagaste regionerna i Sverige när det gäller ungdomarnas företagande.
Mässan på Munktellarenan hade över 100 utställande UF-företag och området myllrade av driftiga gymnasieungdomar som var ivriga att sälja sina produkter och tjänster till besökarna.
Det här läsåret driver 646 gymnasieungdomar UF-företag i Sörmland. Årets höjdpunkt är den regionala UF-mässan där eleverna ställer ut och visar upp sina UF-företag samtidigt som de tävlar i en mängd kategorier som kan ta dem vidare till SM i UF-företagande som arrangeras på Älvsjömässan i slutet av maj.
Bland utställarna i Munktellarenan fanns Herman Niclazon, Emelina Lund och Florence Karneus från Grillska gymnasiet i Eskilstuna vars UF-företag "Hermans Hemgjorda" säljer tre olika barbequesåser.
– Jag har lärt mig mycket om företagande. Man får göra budgetar och allt möjligt så jag tycker att det är väldigt bra, säger företagets vd Herman Niclazon.
UF-företaget Just Mixit drivs av Vendela Widlund, Linnéa Asklöf, Cornelia Petersen och Julia Olovsson vid Europaskolan i Strängnäs. Företaget säljer tre olika sorters brödmixer.
– I påsarna finns allt som behövs för att baka bröd. Man behöver bara tillsätta vatten, säger Cornelia Petersen.
– Vi hörde av oss till Strängnäs Valskvarn. De tyckte att det var en jättebra idé att sälja till privatpersoner eftersom de annars bara säljer till företag, säger Julia Olovsson vid Just Mixit.
Enligt Svenskt Näringsliv är dock ungdomarnas företagande svagt i Sörmland. Vid årsskiftet ansvarade 4,1 procent av länets ungdomar för någon typ av företag. Det är en ökning med 0,1 punkter jämfört med förra mätningen. I riket som helhet ansvarade 5,6 procent av den unga befolkningen för ett företag.
– Det är klart att det är supertråkigt, men det hoppas vi att vi kan få upp med hjälp av vår verksamhet. Varje år har vi runt 600 till 800 elever som driver UF-företag i det här länet, säger Josefin Bengtsson vid Ung Företagsamhet i Sörmland.
– Vi har en siffra på att ungefär 24 procent av alla som har drivit UF-företag startar eget företag inom tio år, säger hon.
Ett UF-företag måste avvecklas efter ett år. Det finns dock de som väljer att driva företaget vidare som handelsbolag eller aktiebolag när året är slut. Herman Niclazon tror på en fortsättning för sin verksamhet med försäljning av barbequesåser.
– Det här företaget tror jag att vi kommer att fortsätta med. Det är det här vi satsar på, säger han.