Älgbajs samlas in för att kartlägga djurets kost

Genom att samla in älgbajs så kan du hjälpa forskare att förstå djurets kost bättre. "Plocka upp en eller två kulor och lägg det sen i en påse", säger Robert Spitzer, forskare vid SLU.

Forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet vill kartlägga älgens "sommarkost" i ny studie.

Forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet vill kartlägga älgens "sommarkost" i ny studie.

Foto: SLU/ Jens Ökvist/Frilans

Sörmland2024-06-14 19:02

Nyheten i korthet

  • Forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) uppmanar allmänheten att samla in älgbajs för att bättre förstå älgarnas kost.
  • Studien, som påbörjades nyligen och kommer att pågå till hösten, syftar till att kartlägga vad älgarna äter när det inte är vinter, och hur kosten varierar över hela landet.
  • För att bidra, behöver man bara plocka upp ett par älgbajskulor, lägga dem i en plastpåse och skicka dem till SLU:s laboratorium i Umeå, tillsammans med datum och plats för fyndet.

– Vi vill veta vad älgarna äter när det inte är vinter och hur mycket dieten skiljer sig över landet, säger Robert Spitzer, forskare vid Institutionen för vilt, fisk och miljö vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU.

Tidigare har en studie gjorts i Södermanland och Västerbotten om älgens kost men efter att den publicerades så kom många frågor från allmänheten, berättar Robert Spitzer.

– Vi vill nu undersöka ett större område och är därför intresserade av att få in spillningsprover från hela landet, säger han.  

I och med att det tidigare har gjorts få studier på detta område, vill forskarna nu samla in fler prover även från Södermanland.

– Vi har precis börjat med att samla in prover och denna studie kommer att pågå till hösten. Därefter ska vi analysera resultaten, och resultatet kommer förmodligen under våren nästa år. 

Enligt Robert Spitzer är det viktigt att veta vad älgen äter eftersom kosten är kopplat till flera aspekter av livet, som hälsa, kondition och sökande efter mat. Genom detta så kommer det alltså att vara möjligt att veta vad älgen ätit i sommar i Södermanland. 

undefined
Forskarna vill förstå hur kosten skiljer sig på olika områden i landet.

Hur gör man rent praktiskt för att skicka in ett prov?

– Det är hur enkelt som helst, om någon hittar en färsk spillningshög så är det bara att plocka upp en eller två kulor och lägga det i en liten plastpåse eller hundbajspåse och se kan man skicka den till vårt labb i Umeå. 

Hur ofta händer det att personer skickar in fel typ av spillning?

– Alla prover som kommer in måste vi först testa. Så ibland kan det se ut som att det kommer från älgen, men det kan vara från kronhjort eller dovhjort. Men hittills har det gått ganska bra för älgbajset eftersom att det är ganska enkelt att identifiera. 

När man tror att man hittat rätt spillning så ska provet skickas in via ett formulär på SLU:S hemsida där det också finns mer information om studien. Men det finns vissa saker värt att tänka på berättar Robert Spitzer.

– Det är viktigt att när man skickar provet att man också bifogar datum och fyndplatsen. Så skicka gärna via GPS koordinater som man kan ta fram med sin mobil eftersom vi vill kartlägga olika områden i Sverige.

Det gäller också att vara hyfsat snabb när det kommer till att skicka in sina fynd.

– Om man inte kan skicka prover inom en till två dagar då är det bästa att frysa in dem, om man nu känner för att förvara dem lite länge. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!