Utan stöd är omställningen körd

Nio av tio fordon rullar på fossila bränslen och i den tunga trafiken går klimatomställningen långsamt. Viljan till omställning finns. Men inte alltid pengarna.

Sörmland2017-01-11 05:30

Lars Jonsson driver tillsammans med sin far Hans ett litet åkeriföretag, Barva trailertransport, med tre anställda som utför tunga transporter främst åt industrin. Verksamhetsområdet sträcker sig från Mälardalen upp till Norrland, dit företaget transporterar gods bland annat från Norrköpings hamn och betongindustrin i västra Sörmland.

Jonssons fordonspark består av tre lastbilar. Den börjar bli ett aber. Även om dieselmotorer fortfarande tillåts släppa ut mer växthusgaser än bensinmotorer, utgör lastbilarna ett miljöproblem som Lars Jonsson varken vill eller kan blunda för.

– Man måste hänga med i utvecklingen och ligga i framkant också på miljösidan. Kunderna ställer allt högre krav på miljövänligare transporter. Kan jag ställa om finns mycket att tjäna, för företaget givetvis men allra mest för miljön, säger han.

Den tunga trafiken står för nästan en fjärdel av vägtrafikens skadliga utsläpp. Forskning visar att utsläppen kan halveras, och inom åkeribranschen satsas nu allt mer på sparsam körning, alternativa bränslen och konvertering eller utfasning av miljöfarliga fordon.

Det är det senare som Lars Jonsson vill göra: byta ut sina gamla lastbilar mot fordon vars motorer klarar den senaste klassificeringen för utsläppskrav. Vid försäljning av nya lastbilar i Europa gäller numera miljöklass euro 6.

Jonsson har redan av nöd varit tvungen att skaffa sig ett sådant fordon. Det levereras i vår och ersätter en äldre euro 4-lastbil. Den gamla bilen får sedan årsskiftet inte köras inom sådana miljözoner som några av landets kommuner har skapat för att stänga ute tung trafik från känsliga stadskärnor.

– Den har gått mycket i Stockholms innerstad, men där får den inte köras längre. Därför var jag tvungen att byta.

Företagets övriga lastbilar är euro 5-klassade, vilket innebär att de kan användas även inom miljözoner till utgången av 2020. Det bästa, resonerar Lars Jonsson, vore att ställa om hela fordonsparken till euro 6. Men där sätter verkligheten som småföretagare käppar i hjulen.

– Jag har helt enkelt inte råd att bli mer miljövänlig.

Att sälja någon av företagets äldre lastbilar ger inte mer än högst 200 000 kronor. En ny dragbild kostar omkring 1,5 miljoner kronor, med hydraulik närmare två miljoner.

– Och för en renodlad flisbil snackar vi två och en halv miljon. Det är inga småsummor, samtidigt som vi pressas hårt av konkurrensen från utländska företag. Och de kör inte euro 5 eller 6, den saken är klar.

Far och son Jonsson har därför börjat titta på möjligheten att söka klimatinvesteringsstöd genom länsstyrelsen. De uppfattar det så kallade Klimatklivet, som hittills har delat ut nästan 100 miljoner kronor till lokala klimatinvesteringar i Sörmland, som ett mycket bra incitament.

Ännu har inget renodlat åkeriföretag i länet sökt bidrag till omställning av fordonsparken. Emelie Österqvist, energi- och klimatsamordnare på länsstyrelsen, kan inte bedöma hur Naturvårdsverket skulle ställa sig till en sådan ansökan.

Men det finns liknande exempel, bland annat när kommuner velat byta bensindrivna personbilar mot elbilar, där ansökningarna har avslagits.

– Då har klimatnyttan av fordonsbytet tyvärr inte bedömts vara tillräckligt stor. Men det kan förstås också bero på hur mycket bilarna körs, säger hon.

För att Barva trailertransport som litet åkeriföretag ska kunna dra sitt strå till klimatstacken krävs också att det skapas bättre möjligheter att sänka bränslekostnaderna.

Lars Jonsson efterfrågar både lägre priser och ökad tillgång på biobränsle.

– Optimalt vore om det blev lika billigt som vanlig diesel och att det fanns mackar att tanka på överallt. Som det är nu kostar HVO-bränslet upp till 30 öre mer per liter. Jag gör av med 20 kubik bränsle i månaden, så på ett år blir det mycket pengar.

– Men det kommer nog inte att hända nåt på några år, befarar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om