Så småningom kommer havet att stiga snabbare än landhöjningen i Sörmland. Det är en av de stora utmaningarna när Trosa, Nyköping och Oxelösund ska anpassa sig till klimatförändringarna.
– Kombinationen av fler skyfall och stigande hav kan bli besvärlig, säger Kaj Hellner, biträdande länsarkitekt.
I går avslutades EU:s toppmöte om klimatmålen och nästa vecka kommer den sammanfattande rapporten om klimatförändringarna från FN:s klimatpanel. Hemma i Sörmland förbereder sig länet för det nya klimatet, något som är ganska knepigt eftersom mycket beror på hur mycket växthusgaser vi fortsätter att släppa ut.
Länsstyrelsens förslag på vad kommunerna bör göra bearbetas av kommunerna som ska svara på remissen innan året är slut. Riskerna för olika typer av naturolyckor bör analyseras och längs med kusten gäller det alltså att fundera på hur man ska skydda sig för stigande hav samtidigt som man snabbt ska kunna släppa ut vatten vid skyfall.
– Genom att skydda sig för stigande hav kanske man skapar en situation som gör det besvärligt vid skyfall. Om man exempelvis skapar instängda områden som man inte kan dränera på ett bra sätt. Kristianstad har redan jobbat med vallar och pumpar och det har visat sig att det behövs kraftiga pumpstationer för att hantera läget, säger Kaj Hellner.
Det är viktigt att börja förberedelserna redan nu. En hel del behöver ses över. Trosa är exempelvis den enda kommun i länet som har en modern skredriskanalys.
– 1997 drabbades Vagnhärad av skredet. Det gjorde att de fick jobba mer aktivt med frågan. Det är ett tragiskt skäl till att de har uppdaterat sina utredningar.
I sammanhanget bör förorenade områden undersökas eftersom flera av de mest förorenade områdena ligger i skredriskområden.
Vad är det svåraste för kommunerna?
– Svårast – och enklast – är att lyfta frågan till högsta politiska nivå så att det finns ett tydligt ansvar. Det anser vi är en väldigt viktig fråga att börja med.
Klimatförändringarna har varit kända länge, borde kommunerna ha lyft frågan tidigare?
– Det kan inte jag svara på, den frågan får du ställa till respektive kommun.
Det förändrade klimatet slår olika. Hur sårbar varje kommun blir beror på hur de möter de speciella förutsättningar som råder just där.