Utrikes födda i majoritet av alla arbetslösa

25-åriga Nabil Al-Kharraz övertalade sig själv att våga satsa på språk och studier – efter tre år i Sverige fick han fast jobb.

Nabil Al-Kharraz kom till Sverige från krigets Jemen 2015. I dag har han fast anställning på CH Industry i Eskilstuna.

Nabil Al-Kharraz kom till Sverige från krigets Jemen 2015. I dag har han fast anställning på CH Industry i Eskilstuna.

Foto: Joakim Serrander

Sörmland2019-10-23 21:23

– I morse var det 6 500 Eskilstunabor som inte gick till jobbet. Den största delen består av utrikes födda, och det är en grupp som har ökat avsevärt på bara några år. Kommunen står inför djävulska utmaningar nu när tempot i ekonomin bromsar in och arbetslösheten ökar igen, säger kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S).

Han är bekymrad över arbetsmarknadsläget och ser stora utmaningar för Eskilstuna.

– Historisk sett har människor som kommit hit haft högre utbildning med sig i bagaget. Så är det inte längre, samtidigt har kraven ökat. För människor som varken behärskar svenska eller har en gymnasieutbildning har det blivit extra tufft. Då kan det ta flera år att komma i sysselsättning och väl i försörjningsstöd hamnar de snart på ett sluttande plan.

I samband med flyktingkrisen 2015, det år då närmare 163 000 människor sökte asyl i Sverige, kom en stor grupp att hamna i Eskilstuna. 

– Kommunen utgör en procent av Sveriges befolkning men vi tog emot två procent av alla som kom hit. Det skapar spänningar och sätter vårt system på prov. Som det är nu kan vi inte ta emot fler människor innan vi hittat sysselsättning till den stora grupp som redan i dag står utan arbete, säger Jimmy Jansson.

Han nämner flera företag som tar ett stort ansvar när det kommer till att anställa utrikes födda, men att inflödet av människor på arbetsmarknaden vida överstiger efterfrågan.

– Det händer mycket positivt i kommunen och jag vill ändå påstå att vi är vassa på arbetsmarknadspolitik i kommunen. Eskilstuna tuffar på, men alla är inte ombord, konstaterar Jimmy Jansson.

En som däremot kommit med på tåget är 25-åriga Nabil Al-Kharraz. Han flydde från Jemen 2015 och hamnade i Eskilstuna efter en tid på migrationsboende i Flen. Efter tre år fick han fast anställning och jobbar i dag med att tillverka säkerhetsdörrar på CH Industry i Eskilstuna.

– När jag kom till Eskilstuna började jag spela fotboll med Södra FF. Jag kände inte någon här och när jag fick mitt första tillfälliga uppehållstillstånd flyttade jag till kompisar i Kristianstad. 

Tiden som följde beskriver Nabil Al-Kharraz som deprimerande och bortkastad. Ett par månader tillbringade han i en lägenhet utan att få något vettigt gjort. 

– Jag kände: Jag vill inte leva så här, jag måste våga satsa så jag ringde min gamla tränare Janne Svensson i Södra FF och frågade om han kunde hjälpa mig. Han bjöd mig att komma och bo hos honom och jag insåg att det var en chans jag inte fick missa.

Så blev det. Nabil Al-Kharraz, som hade gått klart gymnasiet i sitt hemland, flyttade tillbaka till Eskilstuna och började studera på SFI och läste in grundläggande behörighet.

– Jag fick bra betyg och blev godkänd i alla delar. Det är viktigt att hålla tempot uppe och inte bli stillasittande.

Nabil Al-Kharraz beskriver språket som nyckeln till arbetsmarknaden och att den färdigheten är helt avgörande för att kunna söka jobb.

– Janne har blivit som min svenska pappa och jag har honom att tacka för allt. För att jag skulle kunna öva mig på att prata svenska ordnade han ett extrajobb till mig. Två kvällar i veckan plockade jag disk på Ölkultur och genom människorna jag träffade där fick jag komma på jobbintervju på CH Industry.

Nabil Al-Kharraz fick en sex månaders provanställning och lärdes upp på plats. Efter tre månader fick han fast anställning.

– Först hade jag ingen aning om vad jobbet gick ut på men arbetsgivaren tyckte att jag hade en bra inställning till jobb, språk och studier. Det känns kul, jobbet betyder allt för mig.

Parallellt med sitt arbete läser Nabil Al-Kharraz både svenska och engelska på distans. I framtidsplanerna ingår vidare studier i ekonomi och drömmen är ett permanent uppehållstillstånd.

– Jag tror att många som är i en liknande situation också helst av allt vill läsa vidare men inte vågar eller orkar ta steget. Jag kan lova, det lönar sig.

Kommunalrådet Jimmy Jansson (S) är bekymrad över arbetsmarknadsläget. Han vill se sysselsättning för de utrikes födda i Eskilstuna, som står utan arbete, innan kommunen kan ta emot fler.
Kommunalrådet Jimmy Jansson (S) är bekymrad över arbetsmarknadsläget. Han vill se sysselsättning för de utrikes födda i Eskilstuna, som står utan arbete, innan kommunen kan ta emot fler.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!