– Planen är att vi ska starta i början av oktober, förutsatt att vaccinet har godkänts då, säger landstingets informationschef Maria Karlsson.
Tillfällig central
Sörmland har valt att hålla influensavaccinationerna åtskilda från den övriga vården. I stället öppnas en tillfällig vaccinationscentral i varje kommun. I Eskilstuna anses Eskilshems numera tomma vårdcentral lämplig för ändamålet.
– Eventuellt behövs två vaccinationscentraler i de största orterna, Eskilstuna och Nyköping, säger Maria Karlsson.
De minsta barnen, upp till sex års ålder, vaccineras av barnhälsovården och grundskolebarnen av skolhälsovården i skolorna.
– Det finns fortfarande några praktiska frågor kvar att lösa, säger Maria Karlsson. Vi väntar till exempel fortfarande på besked om hur lågt ner i åldrarna vi ska vaccinera. Dagens rekommendation är från tre år, men mycket tyder på att den kommer att sänkas ytterligare.
Personer som är inskrivna i hemsjukvården eller på något av kommunernas särskilda boenden får sina vaccinationer av kommunens sjukvårdspersonal. Intagna inom kriminalvården och på Karsuddens sjukhus vaccineras av institutionernas egen personal.
Resten av befolkningen får alltså bege sig till någon av de tillfälliga vaccinationscentralerna. Också vaccinationspersonalen är tillfälligt anställd, för att avlasta den ordinarie vården.
Pensionärer rycker in
– Tills nu har 137 pensionerade sjuksköterskor svarat på vårt upprop om att rycka in och vaccinera. Till det kommer landstingspersonal som i dag arbetar med administrativa uppgifter, men som har medicinsk kompetens att vaccinera.
Den personalstyrkan bedömer landstinget som tillräcklig för att dra igång vaccinationerna som beräknat.
– Utbildningen av personalen startar 21 september, säger Maria Karlsson.
De första doserna vaccin är reserverade för patienter i riskgrupperna. Därefter vaccineras sjukvårdspersonal som har direkt kontakt med patienter.
Den stora utmaningen blir att få resten av befolkningen till vaccinationscentralerna.
– Eftersom vi rekommenderar alla att vaccinera sig så måste vi också se till att alla får information om hur det ska gå till, säger Maria Karlsson.
Startskottet för informationskampanjen går i början av oktober.
– Vi kommer att använda alla tänkbara kanaler, helsidesannonser i dagspressen, direkt ut till arbetsplatser och på olika språk.
– Landstingets webbplats kommer att få en jätteviktig funktion, tillägger Maria Karlsson
Fotnot: Landstingets hemsida: www.landstinget.sormland.se
Gunilla Karlsson