I september ska Vattenfall meddela vilken hänsyn bolaget tar till alla de yttranden från närboende som har kommit in med anledning de två stora kraftledningarna som ska dras genom delar av Sörmland till SSAB i Oxelösund. Sällan har berörda personer haft så mycket synpunkter som på just de här planerade elledningarna.
– Det har varit ett stort intresse, om man får uttrycka det på det sättet, säger Mikael Björnér, kommunikationsansvarig på Vattenfall eldistribution.
– Vi märker ett ökat intresse än normalt. Det var välbesökta samråd och folk har yttrat sig. Det har vi tagit till oss, men sedan måste vi förorda en sträckning.
Anledningen till de två nya kraftledningarna genom Sörmland är att järnverket i Oxelösund vill börja tillverka stål av skrot. Att tillverka stål av skrot i en så kallad ljusbågsugn kräver mer el än när man som i dag använder masugn. Däremot släpper den nya processen ut mindre koldioxid eftersom de gigantiska mängder koks som används i masugnen då inte behövs längre.
För att få tillgång till den extra elen som behövs planerar Vattenfall alltså två nya ledningar, med kapacitet för 130 kilovolt vardera, som ska leverera ström från transformatorstationen i Hedenlunda i Flens kommun till SSAB i Oxelösund.
Antingen dras ledningarna genom en del av Katrineholms kommun, väster om Vrena, Stigtomta och sjön Yngaren. Eller så dras de på den östra sidan om Yngaren, Hallbosjön och delar av Långhalsen.
Många av de berörda har inte bara varit kritiska till planerna. De har också kritiserat Vattenfalls hantering av ärendet. På samråden upplevde flera att de inte fick svar och att Vattenfalls representanter på plats inte hade mandat att svara på frågorna som ställdes.
– Jag hörde det också. Vi skulle absolut haft en ökad bemanning så här i efterhand. Det var välbesökta samråd, men det är inte så lätt att veta hur väl man ska bemanna i förväg. Men vi tar till oss det, säger Mikael Björnér.
Det fanns också de som ansåg att samrådstiden var kort och dessutom delvis lagd i semestertider. Samrådet pågick mellan den 27 maj och den 26 juni som var sista dagen att lämna yttrande.
– Jag kan ha förståelse för att många kanske tycker att det är lite för kort tid, men det är normal tid för såna här samråd.
Under sommaren sammanställer Vattenfall de yttranden som har kommit in och i september ska bolaget alltså meddela vilken sträckning som förordas. Senare fattar Energimarknadsinspektionen beslut om hur kraftledningarna ska dras.