New York, staden som aldrig sover och ett populärt resmål för många svenskar. Men staden är också ett mecka för vägglöss och många har tagit vägen över atlanten i en resväska med destination Sverige.
Svenskarna reser mer och längre än förut och att resenärerna får med sig ohyra hem anses vara en starkt bidragande orsak till att företag som jobbar med skadedjursbekämpning har en fulltecknad kalender.
– Det går spikrakt uppåt i Sverige och hela Europa, ifjol hade vi 18 000 fall av vägglöss, 2004 hade vi 60 ärenden i hela Sverige. De sista två åren har vi också märkt en ökning av vägglöss på förskolor, i taxibilar, på tåg, bussar och flygplan som vi inte har haft längre tillbaka, säger Hans Norman, regionchef på saneringsföretaget Nomor.
De vanligaste skadedjuren som florerar i Sverige och Sörmland är vägglöss och kackerlackor. Vägglusen kryper fram och sprider sig på olika platser med hjälp av oss människor och våra saker.
Tidigare tog bekämpningsmedel som i dag klassas som miljöfarliga effektivt kål på vägglössen. Efter att de förbjöds har de små insekterna anpassat sig och håller på att utveckla en resistens mot dagens medel.
– Bara för fem, sex år sedan försvann ett medel som fungerade bra och långsiktigt, nu är det bättre för miljön och naturen men sämre för våra kunder. Därför jobbar man hårt med alternativa metoder som kyla och värme, säger Hans Norman.
Men både värmebehandling och att kyla ner de extrema överlevarna är komplicerade metoder som kräver stora byggnadstekniska åtgärder där saneringspersonal behöver bryta upp lister och golv. Att frysa ner exempelvis en madrass är också något som kräver stora resurser.
Snarare än kemikalier är ett förebyggande arbete vägen framåt för att bromsa vad skadedjursexperter kallar en explosionsartad ökning.
– Alla som forskar i vägglöss försöker i dag hitta ett attrahent som vägglössen dras till, för kackerlackor finns det en tio till 15 centimeter stor klisterskiva som de fyller på bara någon timme. Den som uppfinner något liknande till vägglöss behöver väl aldrig jobba mer, säger Hans Norman.
Kostnaden för saneringen kan snabbt eskalera.
– Det tar tid och kostar pengar men inget som våra kunder står för själva, för de som är försäkrade ingår det. Avtalet styr hur lång tid det tar innan man börjar en sanering men vägglöss blir prio ett i våra system, säger Hans Norman.
Lyckligtvis är vägglössen inga kända smittobärare.
– Vi har labb som gör alla möjliga tester men det finns inget dokumenterat om att de ska sprida någon form av smitta. Men vägglössen är nattdjur och äter på oss under natten, får man väldigt mycket vägglöss är det i princip omöjligt att sova och man funkar inte i vardagen, säger Hans Norman.