Tisdag den 12 december är en särskild dag. Det är dagen då Tomas Borin formellt, vid regionstyrelsens möte, säger ja till att länets skattebetalare ska betala förre regiondirektören Jan Grönlund lön uppdelat i 30 månader á 169 400 kronor, plus pensionsavsättning 51 640 kronor i lika många månader samt kostnader för skatter och avgifter, en kostnad på 8,3 miljoner.
Trots att Vård för pengarna är motståndare till fallskärmar väljer partiet att säga ja.
– Ja, du... jag känner (tystnad). Det är mycket pengar och det är tråkigt, svarar Tomas Borin på frågan om förre regiondirektörens fallskärm är rimlig.
Vård för pengarna har – i alla fall haft – som devis: mindre pengar till administration och avgångsavtal till chefer och mer pengar till vården. Så sent som förra hösten, inför valet, sa Tomas Borin till webbtidningen Altinget att "inga orimliga fallskärmar" ska betalas ut inom Region Sörmland.
Han säger också att han säger ja under galgen; en ny rättsprocess kan annars ta vid.
Avtalet ska samtidigt ses i ljuset av att regionen ska spara pengar. Hur kunde det bli så här?
Låt oss rekapitulera händelseutvecklingen. Man behöver gå tillbaka till 2014 när Vård för pengarna blev en ledande aktör i regionpolitiken.
Partiet växte och 2018 var man ett parti som alla ville vara ihop med. Det blev Socialdemokraterna och Centerpartiet som vann dragkampen och tillsammans bildade man majoritet.
Valet 2022 tappade Vård för pengarna röster och valde plötsligt att tillsammans med Centerpartiet slå sig samman med Moderaterna och Kristdemokraterna och bilda nytt styre i minoritet. Nya vindar började blåsa i regionens Vita huset.
I januari i år meddelade Christoffer Öqvist (M), Tomas Borin och Lars Lundqvist (KD) att man nått en överenskommelse med Jan Grönlund om att sluta i september. Jan Grönlunds anställningsavtal ger honom rätt till tolv månadslöner.
Men den 28 mars under en paus i fullmäktige skrev Christoffer Öqvist, Lars Lundqvist och Monica Johansson (S) på ett avtal som ger Jan Grönlund rätt till ytterligare sex månadslöner, alltså 18 totalt.
Några veckor senare, 18 april, tar det en ny vändning. Christoffer Öqvist kallar till sig regionens säkerhetschef Lars-Gunnar Svensson. Han får order om att närvara. Jan Grönlund ska omedelbart sägas upp. Lars-Gunnar Svensson säger att han gör vad han blir tillsagd.
– Men det kändes jätteobekvämt, säger han, som mer såg sin roll som en trygghetsfaktor och erbjöd Jan Grönlund skjuts till tågstationen, som han tackade nej till.
Från protokollet 18 april står det att Jan Grönlunds uppsägningstid nu gäller tolv månader "i enlighet med anställningsavtalet beslutat den 4 december 2012". Avtalet om 18 månader är alltså förpassat till papperskorgen.
Men Jan Grönlund anser att han blivit felaktigt uppsagd och behandlad och tar hjälp av jurist. Christoffer Öqvist å sin sida tar hjälp av juristföretaget Alex, som tycks få fria händer. Parterna når en överenskommelse om 30 månadslöner.
Två gånger överklagas beslutet av privatperson till förvaltningsrätten. Domstolen anser att Öqvist, Lundqvist och Johansson gjort fel när de slöt det extra avtalet i mars och även att Öqvist gjorde fel när överenskommelsen om 30 månadslöner slöts. Besluten skulle ha tagits av politikerna i regionstyrelsen, anser domstolen, och inte av enskilda.
Vi har sökt Jan Grönlund.
Nästa del: Professor: Anställningsavtalet är tydligt.