Musikterapeuternas dröm slog in –vårdavtal och kollegor

Tio år efter starten har de utökat avtal med regionen och tio nybakade FMT-kollegor. "Vi har knutit ihop säcken och fått det vi drömde om", ler musikterapeuterna Maggan och Karina.

Pia Granlund och Agnes Eriksson har just tagit examen bland de första nöjda studenterna på Folkhögskolans musikterapeututbildning. "Det skrivs musikterapihistoria i Sverige", konstaterar Eskilstunas mångåriga musikterapeuter, Karina Larsson och Margareta Andersson, som ser sina drömmar kring behandlingsmodellen förverkligas.

Pia Granlund och Agnes Eriksson har just tagit examen bland de första nöjda studenterna på Folkhögskolans musikterapeututbildning. "Det skrivs musikterapihistoria i Sverige", konstaterar Eskilstunas mångåriga musikterapeuter, Karina Larsson och Margareta Andersson, som ser sina drömmar kring behandlingsmodellen förverkligas.

Foto: Anne-Lie Andersson

Sörmland2022-06-16 19:40

Eskilstuna-Kuriren har tidigare i ett antal reportage berättat om patienters framsteg med hjälp av funktionsinriktad musikterapi och om de akademiska studier som gjorts och som bevisar att FMT är en rehabiliteringsmetod som utvecklar patienternas olika funktioner. Balans, rörlighet, koordinationsförmåga och tal förbättras snabbt bland trummor, cymbaler, tangenter och sångövningar.

Mångåriga FMT-terapeuterna Margareta Ericsson och Karina Larsson har drivit sitt företag i Eskilstuna sedan 2012 och kämpade länge för att få Region Sörmland med på noterna. 2016 skrevs ett ramavtal som gällde under begränsad tid och för ett begränsat antal patienter. 2018 fick företaget ett avtal som erbjuder patienter med stroke, Parkinsons sjukdom och neuropsykiatriska funktionsnedsättningar musikterapi, individuellt och i grupp. Och i dag är avtalet utökat, FMT behandlingscenter är privata vårdgivare som omfattas av högkostnadsskyddet och som hoppas kunna vara ute mer och jobba på länets vårdcentraler nu när pandemin släppt greppet om samhället.

Sedan hösten 2019 återfinns FMT Behandlingscenter AB i lokaler på Västra Storgatan i Munktellstaden. Och ett stenkast därifrån, på Eskilstuna folkhögskola som drivs av regionen, tog nyligen de allra första studenterna examen från den tvååriga utbildningen Musikterapeut FMT-modellen, skapad av Maggan och Karina.

– Man måste nypa sig i armen, skrattar de. Det här var vår dröm. Dels avtalet med regionen som lyssnade på oss till slut, så att sörmlänningar kan söka sig till oss, med eller utan remiss. Och så att vi och fantastiska folkhögskolan fick till utbildningen. Att vi skulle driva den, och även undervisa, fanns inte med i affärsplanen från början. Men vi ville bli fler och intresset är stort. Till hösten har vi 29 sökande från hela Sverige, fantastiskt kul.

– Musikterapi ligger i tiden, komplementära behandlingsmetoder har blivit mer erkända och den ses i dag som en form av rehabilitering.

undefined
Att funktionsinriktad musikterapi gör stor nytta som både rehab och friskvård för såväl barn som vuxna med en rad diagnoser, sjukdomar och funktionsnedsättningar, det är nyblivna och erfarna musikterapeuter eniga om. Pia Granlund, Agnes Eriksson, Maggan Ericsson och Karina Larsson ser fram emot ett gott samarbete i bland annat förskolor och skolor.

Två av de nyblivna musikterapeuterna är Pia Granlund från Eskilstuna och Agnes Eriksson, Västerås. Kombon människor och musik lockade Agnes till utbildningen, även om hon likt många av sina kursare inte riktigt visste vad hon sökte till för två år sen. Nu väntar en deltidstjänst på kulturskolan i Hallstahammar.

– Jag har alltid jobbat med människor och sysslat med musik, men musiklärare kändes inte rätt. Nu har allt fallit på plats.

Pia har jobbat som resurs i förskolan i 20 år, tipsat föräldrar om FMT och själv följt med barnen till Maggan och Karina.

– Jag har verkligen sett nyttan av musikterapin, och utvecklingen den ger hos alla barn, med eller utan diagnoser. Nu vill jag jobba för att på riktigt få in FMT i förskolans värld, och vi för dialog med flera rektorer och chefer i Eskilstuna.

Tillsammans gjorde Pia och Agnes också ett examensarbete kring musikgympa i grupp som friskvård. MRR: musikgympa, rörelse och röst, ingår i FMT:s framgångskoncept.

– Alla människor mår bättre av övningarna för balans, kroppshållning, röst, andning, mimik. Hjärnan blir igångsatt och du blir pigg men avslappnad. Musikgympa skulle verkligen passa i rehabiliteringen av patienter med långtidscovid.

Maggan och Karina är nöjda med sina nybakade kollegor.

– Vi kommer att knyta tjejerna till oss så mycket vi kan.

FMT för alla åldrar

Funktionsinriktad musikterapi är en mätbar och vetenskapligt bevisad rehabiliteringsmetod. Den erbjuds människor med olika typer av funktionsnedsättningar och neurologiska sjukdomar, och används också inom såväl förskola och skola som omsorg.

Till FMT Behandlingscenter i Eskilstuna kommer såväl barn som vuxna, med adhd, autism, stroke, Parkinsons, utmattningssyndrom, långvarig smärta, fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar eller olika typer av rehabiliteringsbehov.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!