I våras bestämde sig Socialstyrelsen för att 1 100 invånare per heltidsarbetande allmänläkare är ett rimligt riktvärde i primärvården. För Läkarförbundet var riktvärdet en seger, ett listningstak gav ökad trygghet, tillgänglighet och jämnare kvalitet samt en bättre arbetsmiljö i vården.
Men enligt tidningen Dagens Medicin är det ännu bara två regioner; Norrbotten och Gotland, som bestämt sig för att följa Socialstyrelsens rekommendation. Sju regioner svarade att de beslutat om ett annat listningstak.
I december 2019 sänkte regionstyrelsen i Sörmland sitt rekommenderade listningstak för läkare på regiondrivna vårdcentraler från 1 600 till 1 500.
– Att sänka antalet listade patienter per läkare är bra för patienternas kontinuitet, men minskar också stressen för våra läkare, sa Monica Johansson (S), regionstyrelsens dåvarande ordförande.
Det betydde samtidigt att Sörmland behövde anställa betydligt fler läkare i primärvården. Primärvårdschef Anna Ormegard konstaterar att hon och verksamheten jobbat stenhårt med att komma ner under det nya listningstaket. Snabbt har antalet läkare i specialisttjänstgöring; ST-läkare, ökat från 60 till över 90 på länets vårdcentraler. Där ett hundratal färdigutbildade specialister har sin anställning.
– Självklart är verksamheten som mest patientsäker när läkarna hinner med sina patienter. Och vi har några gröna öar bland våra vårdcentraler, där över 90 procent av patienterna är listade hos läkare enligt riktvärdet. Men vi har många läkare som går i pension samtidigt som det råder läkarbrist i landet, så fortfarande når vi inte målet på alla vårdcentraler. Vi löser det med hjälp av timanställda pensionerade läkare, hyrläkare med lång kontinuitet, vikarier och läkarassistenter.
Efter valet finns nu en politisk chans att revidera listningstaket, menar Anna Ormegard.
– I mina ögon är det självklart att Sörmland också ska leva upp till Socialstyrelsens riktvärde på 1 100 patienter per läkare. Och jag tycker att framtiden ser ljus ut i det långa perspektivet.
Att det kommer att ta tid att sänka listningstaket ännu en gång håller Tomas Borin (VFP) med om. Han är i den nya politiska ledningen regionråd med personalansvar.
– 1 100 patienter per läkare är ett behjärtansvärt mål. Att vi gick ner till 1 500 var ett steg i rätt riktning, det nya taket får vi nå på sikt, med nya små steg.
I november öppnar Sörmlands 32:a vårdcentral, Eskilstunas tionde. Snabbdoktor Eskilstuna drivs inte av regionen utan av läkaren och vd:n Mahmoud Almohtasib. Men han håller med om att det är eftersträvansvärt att följa Socialstyrelsens rekommendationer.
– Det är viktigt att hålla sig inom rimligt patientantal, inte minst för patientsäkerheten och arbetsmiljön. Samtidigt måste man vara realistisk när det nu råder brist på läkarresurser. Vi inleder med två läkare och utökar med en i taget vid behov.
”Siffran 1 100 är varken ett golv eller ett tak, utan behöver anpassas lokalt. Resurserna, i form av läkarkompetens, ska inte fördelas lika utifrån invånarantal utan måste dimensioneras efter exempelvis hur stora vårdbehov invånarna har. Vilka andra yrkesgrupper som ingår i teamet på hälso- eller vårdcentralen och hur de arbetar spelar också stor roll”, säger Maria Hilberth, enhetschef på Socialstyrelsen.