Vården redo för scoutsmitta

Flera ungdomar från Sörmland deltog i scoutlägret i Japan. Vården är nu redo att ta emot dem.

Sörmland2015-08-17 15:30

På måndagen slog Folkhälsomyndigheten larm om att flera svenska ungdomar kan ha drabbats av smittsam hjärnhinneinflammation efter att ha besökt ett internationellt scoutläger i Japan. I Sverige har ett fall konstaterats och ytterligare två fall utreds.

Ett antal scouter från Sörmland har deltagit i lägret i Japan.

Vadsbro-Blacksta scoutkår skickade två av sina ungdomar till lägret. Scoutledaren Eva Gustavsson blev chockad av nyheten om smittan.
-Det är ju fruktansvärt. Jag har just suttit och pratat en hel timme med en av pojkarna, som också är min systerson. Han berättade hur fantastiskt allt hade varit. Nu får jag ringa till både honom och hans kamrat och uppmana dem att uppsöka sjukvården för förebyggande behandling.

Eskilstunaborna Carin Torstensson och hennes 14-årige son Johan är aktiva i Eskilskyrkans Equmeniascouter och kom nyligen hem från Jamboreelägret i Japan. Carin Torstensson var med som ledare och Johan som deltagare.

De fick information om smittan under förra veckan.
- Det gick ut ett mejl till alla som varit med på lägret och till alla vårdnadshavare, säger Carin Torstensson.

Varken Carin Torstensson eller sonen har haft några symtom på smittan men planerar ändå att uppsöka sjukvården i förebyggande syfte enligt Folkhälsomyndighetens rekommendation.
- För vår del är jag inte orolig, men man tänker förstås på dem som drabbats. Scouterna har skött informationen kring detta bra men alla kanske inte har läst mejlet än, säger Carin Torstensson.

Förutom det trista efterspelet har resan till Japan varit en upplevelse.
- Det har varit en fantastisk tid och vi har upplevt mycket. Men det var den varmaste sommaren i Japan på hundra år med 30 grader i skuggan vilket kändes när man sov i tält, säger Carin Torstensson.

Christina Kallings Larsson är smittskyddsläkare hos landstinget i Sörmland. Enligt henne är alla landstingets vårdinrättningar, vårdcentraler och akutmottagningar, redo att ta emot ungdomar som besökt scoutlägret i Japan.

– Det är en allvarlig sjukdom. Det kan gå väldigt snabbt och man kan bli väldigt dålig, säger hon.

Den förebyggande behandlingen består i att patienten får antibiotika i pillerform.

Smittsam hjärnhinneinflammation, eller epidemisk hjärnhinneinflammation, orsakas av meningokockbakterier. De överförs genom nära kontakt, exempelvis i en familj. Små barn och tonåringar har större risk att smittas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om