– Det är otroligt sorgligt om en patient slutar med sina förbättrade levnadsvanor för att det inte givit resultat på vågen. Men förståelsen börjar öka för att en persons BMI inte avgör om en individ är hälsosam.
Amanda Björkeng Betzholtz bor i Tystberga och arbetar som fysioterapeut på Ekensbergs vårdcentral i Nyköping. Där jobbar hon med hälsofrämjande insatser för patienter som behöver hjälp och stöd beträffande fysisk aktivitet och kost.
– Hur man äter och rör på sig ingår i de fyra levnadsvanor som det hälsofrämjande arbetet fokuserar på tillsammans med tobak och alkoholkonsumtion.
Men enligt Amanda Björkeng Betzholtz finns det idag en tendens att sätta likhetstecken mellan övervikt och dåliga levnadsvanor, vilket inte säkert är fallet.
– Tidigare har vårdcentralen exempelvis haft viktminskningsgrupper. Det är något som jag har drivit på för att vi ska lämna. Vikten är extremt svår att påverka och på lång sikt är resultaten jättedåliga.
Enligt Amanda behöver vården i stället lyfta fördelarna som finns med fysisk aktivitet, även när patienten inte går ner i vikt.
– Det är viktigt att vi fokuserar på det som går att påverka. Det är främst våra beteenden och relationen till vår kropp.
För personer som utför sin fysiska aktivitet och äter bra uppstår många av de hälsofördelar som förknippas med viktnedgång. Men samtidigt som deras kroppar kan fungera alldeles utmärkt blir storleken i sig ofta stigmatiserande.
– Stora personer uttrycker ofta mycket skam kring sin kropp och många har en negativ relation till fysisk aktivitet efter att de använt det som ett försök att gå ner i vikt, men misslyckats.
Enligt Amanda stämmer inte bilden att det bara är att minska kaloriintaget och öka förbränningen för att gå ner i vikt.
– Olika individer har olika förutsättningar och de fysiologiska processer som styr över vikten går bara att påverka till viss del.
Men även överviktiga personer som tränar får lägre blodtryck, mer balanserat blodsocker och sänkta blodfetter. Amanda Björkeng Betzholtz ifrågasätter om det är rimligt att se vikten i sig som ett tecken på ohälsa.
– Vikt är inget beteende vi kan förändra, men det är däremot våra vanor kring fysisk aktivitet, kost, stress, tobak och alkohol. Att skapa hållbara vanor som fungerar i vardagen ger i många fall bättre livskvalité och hälsa än att behandla sin kropp som en fiende.