Så påverkar blockaden den sörmländska vården

Närmare 60 gånger sedan vårdkonflikten inleddes har arbetsgivaren behövt gå in och beordra personal på plats på de sörmländska sjukhusen. "Men någon planerad operation har vi inte behövt ställa in än", säger överläkare Marie Bennermo och riktar sig till invånarna med uppmaningen: "Var inte rädd att söka akut vård vid behov!"

Region Sörmland har tagit till konfliktredskapet skyddsarbete ett 60-tal gånger sedan blockaden och beordrat personal till övertid eller mertid. Ingen planerad operation har däremot behövt skjutas upp än. Bilden har inget samband med texten.

Region Sörmland har tagit till konfliktredskapet skyddsarbete ett 60-tal gånger sedan blockaden och beordrat personal till övertid eller mertid. Ingen planerad operation har däremot behövt skjutas upp än. Bilden har inget samband med texten.

Foto: Maria Lindgren/Arkivbild

Sörmland2024-04-30 16:05

Sedan torsdag eftermiddag förra veckan jobbar inte Vårdförbundets medlemmar övertid. Bland annat sjuksköterskor och barnmorskor på Mälarsjukhuset, Kullbergska sjukhuset i Katrineholm, Nyköpings lasarett och de regionledda vårdcentralerna i Sörmland går hem när arbetsdagen är slut och tar inga extrapass.

Vårdförbundets övertids-, mertids- och nyanställningsblockad hade till på måndagen resulterat i 400 rapporter om beordrade skyddsarbeten runt om i landet. Skyddsarbete kan arbetsgivaren ta till som ett yttersta åtgärd om det anses finnas fara för människoliv eller allvarlig medicinsk skada i samband med personalbrist.

– Vi ser exempel på regioner som täcker upp vakanser med skyddsarbete trots att de haft 14 dagar sedan vi lade vårt varsel att lösa det. I andra regioner vill man lösa en ordinarie bemanningsbrist med skyddsarbete, berättar Vårdförbundets vice ordförande Madelene Meramveliotaki i Dagens Medicin.

– Det kan bli tal om repressalievarsel om regionerna fortsätter med det. Vi kan lägga fler varsel och höja volymen.

Den som blir beordrad att utföra skyddsarbete måste utföra uppdraget och sen rapportera det till Vårdförbundet.

undefined
Chefsläkare Marie Bennermo, chef för patientsäkerhetsenheten, tror vårdkonflikten kommer att pågå ett tag. Men hon uppmanar sörmlänningarna att inte dra sig för att söka akutvård. "Vi kommer att ta hand om er."

I Sörmland beordrade regionen skyddsarbete 56 gånger mellan torsdag och måndag. Men enligt patientsäkerhetsansvariga Marie Bennermo har det skett enbart för att upprätthålla vårdkapaciteten inom akutsjukvården och i situationer där vård inte kan vänta.

– Det har skett dagligen och fördelat på storleksordning mellan sjukhusen. Mest används skyddsarbete inom slutenvården och exempelvis ambulansen. Där vi ser att vi måste säkerställa att vi har full bemanning. Vi har tagit fram rutiner för en snabb process när det krävs.

Men än så länge har inte någon planerad icke akut operation behövt ställas in på grund av blockaden i Sörmland.

– Vi följer läget noggrant och det kan bli så att vi måste ställa in. Till exempel när vi ser att en eftermiddagsoperation inte kommer bli klar i tid. Men målsättningen är att vården ska fungera så normalt som möjligt under blockaden, och till invånarna vill jag säga att var inte rädda att söka vård akut vid behov. Vi tar hand om er. I första hand, ring 1177.

Marie Bennermo befarar att konflikten kommer att hålla på ett tag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!